Au fost depistate 285 persoane care lucrau fara forme legale, dintre acestea 43 erau din judetul Bihor, 38 din Timis si 36 din Ialomita. In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 1665 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 3.480.200 de lei, din care 3.290.000 de lei pentru munca nedeclarata si au fost sanctionati 338 de angajatori.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1120 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 374.750 de lei.
Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 131 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 56 au avut loc in Bucuresti si 14 in Arges.
Munca nedeclarata - o adevarata problema in Romania
"In ciuda avertismentelor pe care le lansam prin toate mijloacele pe care le avem la dispozitie, constatam ca munca nedeclarata ramane in continuare un fenomen ingrijorator. Din analiza rezultatelor controalelor din saptamana 12-16 martie, am observat ca, din valoarea totala a amenzilor aplicate pentru incalcari ale legislatiei in domeniul relatiilor de munca, ponderea amenzilor pentru munca nedeclarata este coplesitoare, aproximativ 95%. Consideram ca demersul pentru declararea muncii trebuie sa vina si din partea lucratorilor. Constientizarea beneficiilor trebuie sa fie mai importanta decat teama angajatorilor de a fi controlati si amendati.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ne propunem sa facem campanii de informare, prin educarea lucratorilor asupra avantajelor muncii legale: un castig mai bun pentru pensie, protectie sociala, protejarea drepturilor in instanta, accesul la credite bancare. In perioada urmatoare, vom intensifica actiunile de control, in special in sectoarele incidente, cum sunt santierele si activitatile conexe in constructii, serviciile, lucrarile agricole. Atentionam companiile cu profil in constructii sa se asigure de deplina legalitate a activitatilor pe care le desfasoara, prin intocmirea contractelor individuale de munca, respectarea normelor de securitate si sanatate in munca si instruirea personalului”. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Munca nedeclarata: Amenzile vor fi de maxim 200.000 de lei. Angajatorii pot ajunge la inchisoare?
Angajatorii care nu respecta legislatia in ceea ce priveste munca la negru risca sa intre la inchisoare, conform votului favorabil al Camerei Deputatilor.
Daca acestia vor permite reluarea activitatii in aceeasi maniera, dupa ce au fost sanctionati, pot intra la inchisoare si vor realiza o pedeapsa de la 6 luni la 2 ani...citeste aici mai multe despre sanctionarea muncii la negru >>>
Sursa: Inspectia Muncii