Concediere dispusa inainte de suspendarea contractului pentru concediu crestere copil. Cum procedam ca angajator?

Angajare si Concedieresuspendarea contractuluiconcediu cresterea copiluluinecorespundere profesionalapreavizulOUG 111/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos in ce masura, daca preavizul de 20 zile lucratoare acordat de firma pentru necorespundere profesionala (in urma evaluarii anuale) este intrerupt de cererea angajatului pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani, la reintoarcerea lui dupa 2 ani , preavizul se reia si isi produce efectele sau daca angajatorul va trebui sa pastreze angajatul la reintoarcere 6 luni.

Potrivit art. 75 alin. (3) din Codul muncii, republicat, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2). Art. 51 alin. (2) vizeaza situatia care absenteaza nemotivat.

Asadar, in situatia in care pe parcursul derularii perioadei de preaviz acordata pentru concediere intervine concediul pentru cresterea copilului (CCC), preavizul se va suspenda odata cu suspendarea contractului individual de munca pentru concediu pentru cresterea copilului.
La terminarea CCC salariatul trebuie sa revina la munca, iar suspendarea CIM va inceta.
Odata cu incetarea CCC, daca nu intervine o noua cauza de suspendare, termenul de preaviz va urma sa curga in continuare.

In mod normal la implinirea duratei de preaviz contractul de munca ar trebui sa inceteze prin concediere daca nu ar exista o norma de protectie care sa se aplice in cauza.

Insa OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede in art. 25 alin. (2) ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.


Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in conformitate cu dispozitiile art. 25 alin. (3) din acelasi act normativ.

In concluzie, in speta opinia pe care o imbratisez este ca salariata nu va putea fi concediata la expirarea termenului de preaviz dupa revenirea la locul de munca la terminarea CCC, datorita normei de protectie instituita in art. 25 alin. (3) din ordonanta de urgenta sus-mentionata.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedieresuspendarea contractuluiconcediu cresterea copiluluinecorespundere profesionalapreavizulOUG 111/2010

Data aparitiei: 13 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediere dispusa inainte de suspendarea contractului pentru concediu crestere copil. Cum procedam ca angajator? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]