In cazul concedierii, persoanele concediate beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii.
In acest context, persoanele concediate au un drept la preaviz de 20 de zile lucratoare.
"In cazul in care concediem un angajat din motive care nu tin de persoana sa, in baza art. 65 din Codul muncii, care este programul de lucru al acestui angajat pe perioada preavizului: de 8 ore zi sau de 4 ore zi, pentru ca acesta sa aiba posibilitatea de a-si cauta un alt loc de munca?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Ghidul HR-istului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Preavizului se acorda pentru evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce incetarea intempestiva a contractului individual de munca (CIM) si asigurarea unei perioade de timp in care salariatul sa-si poata cauta si gasi un alt loc de munca, fara a fi lipsit de venituri salariale.
Timpul de lucru in cele 20 de zile de preaviz poate fi de 8 ore, de 4 ore sau partile pot stabili ca pe durata preavizului salariatului i se acorda dreptul sa absenteze 8 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi.
Asadar, pe durata preavizului timpul de lucru este cel negociat de parti.
Pana in anul 2011, la concedierea, timpul de lucru era stabilit prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national de 4 ore pe zi pentru ca salariatul disponibilizat sa-si poata cauta un alt loc de munca.
Unele unitati au preluat in contractele colective la nivel de unitate aceasta reglementare obligatorie, la acel moment, pentru toate unitatile din tara.
In existenta unui contract colectiv de munca verificati daca aveti negociata o astfel de clauza.
Sursa: PortalCodulMuncii