Noul model CIM - ce trebuie sa faca managerii HR pana la aparitia acestuia?

Noul model CIMmodel cadru cimmodel cadru contract individual de munca
Noul model CIM - ce trebuie sa faca managerii HR pana la aparitia acestuia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Potrivit Legii 283/2022 s-a modificat modelul cadru al contractului individual de munca. Pentru angajarile care vor urma, il vom folosi pe cel nou, dar intrebarea mea este, ce se intampla cu angajatii existenti, trebuie sa intocmim un act aditional in care sa specificam modificarile aduse? Daca da, va rog sa ne dati un astfel de model de act aditional si modelul cadru al CIM (pe site-ul Inspectiei Muncii nu apare inca)."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit dispozitiilor art. II din Legea 283/2022 pentru salariatul care are raporturi de munca stabilite anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, informatiile suplimentare privind conditiile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului. Lipsa unei astfel de solicitari nu exclude aplicarea drepturilor minime stabilite la art. 35 alin. (1), art. 39 alin. (1), art. 40 alin. (2) lit. j), art. 194 si art. 278^2 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege.
 
Noua editie a Revistei romane de Legislatia muncii, salarizare si ReviSal cuprinde informatii despre modificarile Codului muncii!
 
In Monitorul Oficial nr. 1.013 din 19 octombrie 2022 a fost publicata Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Modificarile pe care acest act normativ le aduce in reglementarea raporturilor de munca sunt substantiale; ele privesc indeosebi:
 
    Sfera de aplicare a Codului muncii
    Egalitate de tratament
    Locul de munca
    Salariul
    Timpul de munca...detalii AICI >>>
 
In acest sens, facem mentiunea ca potrivit art. 17 alin.(3) din Codul muncii, cu modificarile si completarile aduse prin Legea 283/2022, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
 
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa isi desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator, dupa caz;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul si metoda de plata;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata si conditiile perioadei de proba, daca exista.
o) procedurile privind utilizarea semnaturii electronice, semnaturii electronice avansate si semnaturii electronice calificate.
p) dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;
q) suportarea de catre angajator a asigurarii medicale private, a contributiilor suplimentare la pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului, in conditiile legii, precum si acordarea, din initiativa angajatorului, a oricaror alte drepturi, atunci cand acestea constituie avantaje in bani acordate sau platite de angajator salariatului ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz.
 
Elementele din informarea prevazuta la art. 17 alin. (3) din Codul muncii trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia informatiilor prevazute la lit. m), o) si p), respectiv cele referitoare la indicarea CCM aplicabil, la procedurile aferente utilizarii semnaturii electronice si referitoar la dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator. In rest, toatele celelalte elemente cuprinse in informarea salariatului trebuie sa se regaseasca in CIM.
 
Totodata, conform alin. (5) al aceluiasi articol, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Astfel, desi legiuitorul nu precizeaza in mod expres in sarcina angajatorilor intocmirea de acte aditionale care sa reflecte toate modificarile legislative aduse clauzelor contractului individual de munca prin lege, in opinia noastra, acestea ar trebui reflectate in mod corespunzator, drepturile/obligatiile instituite prin Codul muncii, inclusiv modificarile aduse acestuia, fiind aplicabile de la data intrarii in vigoare tuturor salariatilor, indiferent de data incheierii raporturilor de munca. In acest sens, apreciem ca angajatorul are obligatia informarii salariatilor, in conditiile art.II din Legea nr.283/2022, informare ce trebuie sa relecte modificarile aduse expres prin lerge clauzelor CIM.
 
Noua editie a Revistei romane de Legislatia muncii, salarizare si ReviSal cuprinde informatii despre modificarile Codului muncii, DETALII AICI >>>
 
Cu privire la noul model de CIM, facem mentiunea ca legiuitorul instituie obligativitatea realizarii acestui model de catre Inspectia Muncii, sens in care stabileste la art.IV din legea precitata ca in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se stabileste prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, la initiativa Inspectiei Muncii, modelul-cadru al contractului individual de munca prevazut la art. 17 alin. (8) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.
 
La data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la alin. (1), Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139 din 4 martie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
 
In concluzie, in opinia noastra, pana la aparitia noului model de CIM ce va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, pentru contractele individuale de munca aflate in derulare angajatorii trebuie sa intocmeasca informarea prevazuta la art. II din Legea 283/2022, iar pentru noii angajati (in perioada de pana la aparitia ordinului mentionat), acestia ar trebui sa utilizeze modelul CIM aprobat prin OMSS nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, modificand sau completand in mod corespunzator clauzele modificate prin Legea 283/2022.
 
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Nu ratati Calendarul Vesel al Managerului HR 2023!


Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!

Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2023!

!Recomandare
Dupa ce primiti acest calendar, puneti-l la loc vizibil, pe biroul dvs., astfel incat sa va cada privirea pe el de cel putin cateva ori pe zi. Este cea mai buna strategie de a va binedispune si a trece mai usor peste fiecare sarcina de rezolvat de la serviciu.
...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Noul model CIMmodel cadru cimmodel cadru contract individual de munca

Data aparitiei: 25 Octombrie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Noul model CIM - ce trebuie sa faca managerii HR pana la aparitia acestuia? Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducerea suplimentara pentru copiii minoriIntrebare: Cf .Ordin 16/2022 art. 40 alin. 12 si 13, exista un model de declaratie? Iar cf.art. 6. ac. Ordin 16/ 2022, ambii parinti beneficiaza de deducerea personala de baza ptr copiii minori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
CIM cu norma intreaga. Modificare in CIM cu timp partialIntrebare: In cadrul companiei avem o salariata in functia de consilier juridic cu program de 8 ore.cim pe perioada nedeterminata. Salariata doreste sa plece la o alta companie tot cu program de 8 ore dar vrea sa mentina colaborarea si cu societatea noastra neavand personal calificat pentru aceasta functie. Va rugam sa ne precizati care este modalitatea de a o mentine in continuare. Este corect intocmirea unui contract de munca cu timp partial de 1 ora/zi specificand de exmplu timpul cat sta la societatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz"
CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]