Valabil la 23.09.2011
O societate are un salariat care urmeaza un curs platit de formare profesionala in afara tarii. Salariatul are incheiat cu societatea angajatoare un contract de munca individual. Ce se va intampla astfel cu CIM in perioada in care se desfasoara formarea? Va putea fi suspendat contractul la initiativa angajatorului sau va fi nevoie de o masura luata in baza unui alt temei legal?
In baza art. 196 din Codul muncii, participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. In cazul in care participarea la formare profesionala a fost initiata de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii). Atunci cand initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoaterea din activitate apartine salariatului, ramane la latitudinea angajatorului sa decida cu privire la conditiile de participare si modalitatea de suportare a costurilor.
In acest sens, art. 199 alin. (1) din Codul muncii dispune ca, in cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat, in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.
In cazul in care, angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, Codul muncii prevede la art. 157 alin. (1) ca salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. In consecinta, daca initiativa participarii la formare profesionala apartine angajatorului, Codul muncii prevede ca pe toata durata formarii profesionale salariatul va beneficia de toate drepturile salariale detinute.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Concedierea perfect legala
In situatia in care initiativa participarii la formare profesionala apartine salariatului, contractul individual de munca se suspenda in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. In acest caz, salariatului i se acorda, la cererea sa, concediu pentru formare profesionala cu sau fara plata in functie de intelegerea partilor, angajator si salariat. Numai in situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura participarea la programe de pregatire profesionala, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Asadar, in acest caz, in mod obligatoriu concediul pentru formare profesionala va fi platit de angajator cu o indemnizatie stabilita conform art. 150 din Codul muncii, respectiv in acelasi mod in care se calculeaza si indemnizatia pentru concediu de odihna.
In situatia expusa, pentru ca formarea profesionala are loc la initiativa angajatorului si legislatia aplicabila a omis reglementarea suspendarii CIM pentru formare profesionala din initiativa angajatorului solicitati salariatei o cerere pentru efectuarea cursurilor de formare profesionale, stabiliti prin act aditional la CIM detaliile acestei perioade de formare profesionala si suspendati contractul de munca in temeiul art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Prin urmare, veti inscrie in registrul de evidenta a salariatilor suspendarea contractului individual de munca in termen de 20 de zile de la data suspendarii.