Analizam situatia expusa de un angajator, cu privire la suspendarea unui contract individual de munca pe o perioada de o zi, respectiv in data de 23 aprilie. Vom stabili, cu ajutorul specialistilor, care este data incetarii suspendarii si cand se raporteaza in Revisal atat suspendarea cat si incetarea suspendarii CIM.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Presupunem ca suspendarea CIM are loc in baza unei cereri de concediu fara plata.
Avand in vedere ca salariatul are contractul suspendat in ziua de 23 aprilie 2014, atat cererea cat si decizia de suspendare CIM va contine data de 23 aprilie 2014.
Vom avea:
Concedierea perfect legala
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Data incepere suspendare este: 23.04.2014
Data sfarsit suspendare este:23.04.2014
Data incetare suspendare: 23.04.2014
Data intocmire decizie si transmiterea incetarii suspendarii CIM in Revisal va avea loc anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, data de: 23.04.2014.
Tinem cont de prevederile art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal). Astfel, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale constituie element al registrului general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
Art. 4 alin. (1) lit. d) din acelasi act normativ, arata ca elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se inregistreaza in registru in maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Conform dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit. h) coroborat cu art. 4 lit. c) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
In concluzie, din data de 01 august 2011, perioadele in care salariatii beneficiaza de concedii fara plata acordate in baza art. 54 din Codul muncii, precum si orice alta cauza de suspendare, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (ReviSaL).
In Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra suspendarea contractului individual de munca completand: temeiul de suspendare, data de inceput si data de sfarsit a suspendarii, anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la 23.04.2014.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro