Analizam situatia unei salariate care va intra, din data de 2 mai 2014, in concediu de maternitate pana la nasterea copilului si apoi in concediu pentru cresterea copilului.
Vom stabili, cu ajutorul specialistilor, cum trebuie acordat concediul de odihna pentru anul 2014. Salariata poate primi banii pentru concediu, fara efectuarea lui?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
In privinta efectuarii concediilor de odihna, Codul muncii
stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Atentie!
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Potrivit art. 144 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
In temeiul art. 38 din Codul muncii, republicat, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Perioada concediului pentru crestere copil asupra concediului de odihna va avea urmatoarele consecinte: in anul acordarii concediului crestere copil salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.
In cazul in care salariata/salariatul a efectuat concediu de odihna pentru tot anul in anul in care intra in concediu crestere copil, in anul revenirii la serviciu din concediu crestere copil nu va mai benficia de concediu de odihna.
In situatia in care persoana intra in concediu crestere copil fara a efectua nici o zi de concediu de odihna in anul revenirii in activitate va beneficia de concediul de odihna integral.
In concluzie, salariata care nu a efectuat concediul de odihna in anul intrarii in concediu crestere copil va beneficia de concediul de odihna integral in anul revenirii la locul de munca iar daca a beneficiat de concediu de odihna in anul intrarii in concediu crestere copil va beneficia de concediu de odihna proportional cu activitatea prestata in anul revenirii. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro