Putem concedia salariatii care nu ating obiectivele de performanta? Cu siguranta discutam despre un subiect care va capata din ce in ce mai multa atentie in randul angajatorilor si specialistilor in legislatia muncii.
Conform PortalCodulMuncii.ro, redam informatii oferite de specialisti, cu privire la concedierea salariatilor pentru nerespectarea obiectivelor de performanta:
Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt expres prevazute de lege, in dispozitiile art. 61 din Codul muncii, republicat, respectiv:
a) in situatia in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in situatia in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
c) in situatia in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Asadar, se poate retine ca salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat daca nu realizeaza punctajul asumat si inclus in contractul individual de munca, asa incat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, republicat.
Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa doar dupa ce salariatul a fost evaluat, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern (art. 63 alin. (2) din Codul munci).
Pe cale de consecinta, apreciem ca este posibila concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala potrivit evaluarii prealabile a salariatului.