Ce prevede legislatia referitor la evaluarea performantei angajatilor?
Pe baza art. 90, Hotararea 1336/2022 evaluarea anuala a personalului contractual se face intre 1 ianuarie si 31 martie pentru anul precedent, pentru angajatii care au lucrat cel putin 6 luni in acel an.
In anumite situatii speciale, evaluarea se poate face intr-o alta perioada:
- Cand angajatul isi schimba locul de munca, natura muncii, sau isi inceteaza contractul, daca a lucrat efectiv cel putin 30 de zile consecutive
- Cand evaluatorul isi schimba locul de munca sau isi inceteaza contractul, daca a coordonat activitatea cel putin 30 de zile consecutive
- Cand angajatul este promovat in timpul perioadei destinate evaluarii
Aceste situatii speciale se numesc evaluari partiale si trebuie efectuate in termen de 10 zile lucratoare de la aparitie si sunt incluse in evaluarea anuala.
Conform prevederilor Legii 53/2003, Codul Muncii, republicata si actualizata cu modificarile si completarile ulterioare:
- Angajatorul este obligat sa includa in contractul individual de munca al salariatului „criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului” (art. 17 alin. (3) lit. e))
- Angajatorul are responsabilitatea de a stabili obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a acestora (art. 40 alin. (1) lit. f)
- Procedura de evaluare a angajatului trebuie sa fie definita prin Regulamentul intern (art. 242 lit. i)
In baza acestor dispozitii, procedura de evaluare si documentele aferente sunt stabilite de angajator si pot fi modificate, dar astfel incat sa raspunda necesitatilor societatii.
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Art. 69 din Codul Muncii prevede ca, in caz de concedieri colective, angajatorul trebuie sa consulte sindicatul sau reprezentantii salariatilor pentru a stabili criteriile de prioritizare a concedierilor. Concedierea pentru necorespundere profesionala se face doar dupa o evaluare prealabila, conform procedurilor din contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.
Cum evaluezi salariatii in 2024
Implementarea unei evaluari periodice si obiective motiveaza angajatii si promoveaza un mediu de lucru echitabil. In acest sens, iFlow a dezvoltat modulul pentru evaluarea 360º a angajatilor. Prin implementarea acestui program de evaluare a angajatilor ai flexibilitatea de a crea sabloane personalizate bazate pe fisele de post ale companiei tale. Astfel, poti adapta evaluarile la nevoile specifice ale organizatiei tale, asigurand o analiza detaliata si relevanta a performantelor angajatilor.
Un alt avantaj major al modului iFlow este automatizarea analizei progresului angajatilor. Aplicatia proceseaza si interpreteaza rezultatele intr-un mod simplu de inteles, generand automat totalurile pentru fiecare evaluare. Acest lucru te scuteste de efortul manual de a calcula si interpreta datele, permitandu-ti sa te concentrezi pe aspectele strategice ale managementului performantei.
Mai mult decat atat, punerea in aplicare a unui program de evaluare a angajatilor cu iFlow protejeaza identitatea acestora prin posibilitatea colectarii raspunsurilor anonime. Aceasta creste considerabil acuratetea feedback-ului, deoarece angajatii se simt liberi sa ofere opinii sincere si constructive fara teama de repercusiuni. Prin acest mod, se asigura o evaluare autentica si relevanta a performantelor.
Fii managerul care da start digitalizarii in departamentul HR!
Cu ajutorul acestui modul vei putea gestiona performantele angajatilor intr-un mod operativ si explicit, adaptand procesele de evaluare la cerintele unice ale organizatiei tale. Pentru detalii suplimentare despre modulul de evaluari, acceseaza pagina destinata. De asemenea, poti beneficia de o perioada gratuita de testare de 10 zile. Creeaza un cont nou acum!