Este LEGALA angajarea temporara a unui inlocuitor in perioada in care un salariat este in CM?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
18 Octombrie 2024
18 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
angajare temporara inlocuitorconcediu medical de lunga durata
Este LEGALA angajarea temporara a unui inlocuitor in perioada in care un salariat este in CM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in Romania, vor putea beneficia de concediu pentru incapacitate temporara de munca, conform O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, urmatoarele persoane, care au calitatea de asigurati obligatoriu. 

Persoanele care:

a) realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
b) realizeaza in Romania veniturile prevazute la lit. a), de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
c) beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

In cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Dar cum se va proceda in situatia in care un salariat beneficiaza de un concediu medical de lunga durata? Exista posibilitatea de a angaja un inlocuitor in acest timp? Ce prevede Codul Muncii? Iata un studiu de caz relevant in acest sens prezentat pe PortalCodulMuncii si explicat de specialisti:


"In cazul in care un angajat este in concediu de boala mai mult decat 30 de zile exista posibilitatea sa fie angajata altcineva in locul bolnavului pana terminarea concediu de boala?"


Raspunsul specialistilor: 

La art. 50 lit. b) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca se suspenda de drept contractul individual de munca in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca.

La art. 83 lit. a) din Codul muncii se prevede posibilitatea incheierii CIM pentru o durata determinata in cazul inlocuirii unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat (cu exceptie situatiei in care acel salariat participa la greva).

De asemenea, la art. 84 alin. (2) se prevede ca ”In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular”.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Avand in vedere aceste prevederi legale, in opinia noastra, puteti sa angajati o persoana care sa inlocuiasca salariatul aflat in concediu pentru incapacitate temporara de munca (concediu medical), prin incheierea unui contract de munca pe durata determinata, cu respectarea prevederilor Codului muncii prezentate mai sus.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]