Concret, de la 1 iulie 2016, salariatii nu vor mai opta pentru CCC de 1 an. In schimb, solicitantul CCC va putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, perioada in care va beneficia si de o indemnizatie lunara.
Conform noii legi, nu mai exista conditionarea acordarii indemnizatiei de CCC de realizarea veniturilor supuse impozitului intr-o perioada limitata de 12 luni anterioare nasterii, asa cum se intampla in legislatia anterioara Legii nr. 66 din 2016.
Solicitantii concediului pentru cresterea copilului pot obtine venituri supuse impozatii pe 2 ani. In acest interval de 2 ani, perioada in care salariatul trebuie sa realizeze venituri supuse impozitarii timp de 12 luni.
In situatia in care in ultimii 2 ani solicitantii CCC au realizat venituri timp de 12 luni si apoi nu mai realizeaza deloc venituri, vor putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta. Atentie la faptul ca discutam despre un cuantum al indemnizatiei diferit daca salariatul nu a realizat deloc venituri in ultimele 12 luni.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In acest caz aparte, indemnizatia de CCC va fi de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Plata contributiilor sociale nu influenteaza acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, daca salariata nu a realizat veniturile pe perioada conform legii, anterior nasterii copilului sau nu s-a aflat in aceeasi perioada intr-una dintre situatiile mentionate pentru intregirea stagiului de cotizare, nu are dreptul la indemnizatie si concediu crestere copil.