In ceea ce priveste asigurarea in sistemul de pensii, conform art. 6 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
Vom vedea astfel daca un salariat aflat in concediu ingrijire copil pana la 2 ani (in octombrie 2013, copilul va implini 2 ani) si care doreste sa inceapa activitatea in ianuarie va plati CAS si CASS pentru noiembrie si decembrie.
Asadar, orice persoana doreste sa se asigure o poate face in baza unui contract de asigurare.
Conform art. 32 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) se face lunar de catre acestia sau, in numele lor, de catre orice alta persoana, in contul casei teritoriale de pensii la care sunt asigurati.
In baza art. 36 din acelasi act normativ, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Astfel, la incheierea contractului de asigurare sociala, persoana fara venituri va stabili venitul asigurat cu respectarea celor doua limite de minim 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013 este de 2.223 lei potrivit art. 16 din Legea 6/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 107 din 22 februarie 2013.
Prin urmare, in anul 2013 venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 778 lei si mai mare de 11.115 lei. Asupra venitului inscris in contractul individual de asigurare se datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege de 31,3%.
Daca nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, persoana are obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate in cuantum de 5,5%.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
In vederea platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate persoana se va adresa casei de asigurari de sanatate in a carei raza teritoriala isi are domiciliu unde va prezenta urmatoarele documente:
- Carte de identitate/Buletin de identitate (copie);
- Adeverinta de venit de la administratia financiara pentru 2007 - 2013;
- Certificat constatator de la Oficiul National al Registrului Comertului (din care sa reiasa daca are sau nu calitatea de asociat / actionar) ;
- Alte documente solicitate de casa de sanatate.