Cum asiguram in sistemul de pensii si asigurari de sanatate persoanele fara venituri?

Contributiiasigurare pensiiingrijire copilCASSLegea 263/2010contract de asigurare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In ceea ce priveste asigurarea in sistemul de pensii, conform art. 6 alin.  (2) din Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Vom vedea astfel daca un salariat aflat in concediu ingrijire copil pana la 2 ani (in octombrie 2013, copilul va implini 2 ani) si care doreste sa inceapa activitatea in ianuarie va plati CAS si CASS pentru noiembrie si decembrie.

Asadar, orice persoana doreste sa se asigure o poate face in baza unui contract de asigurare.

Conform art. 32 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) se face lunar de catre acestia sau, in numele lor, de catre orice alta persoana, in contul casei teritoriale de pensii la care sunt asigurati.

In baza art. 36 din acelasi act normativ, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Astfel, la incheierea contractului de asigurare sociala, persoana fara venituri va stabili venitul asigurat cu respectarea celor doua limite de minim 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013 este de 2.223 lei potrivit art. 16 din Legea 6/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 107 din 22 februarie 2013.

Prin urmare, in anul 2013 venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 778 lei si mai mare de 11.115 lei.  Asupra venitului inscris in contractul individual de asigurare se datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege de 31,3%.

Daca nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, persoana are obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate in cuantum de 5,5%.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

In vederea platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate persoana se va adresa casei de asigurari de sanatate in a carei raza teritoriala isi are domiciliu unde va prezenta urmatoarele documente:

- Carte de identitate/Buletin de identitate (copie);
- Adeverinta de venit de la administratia financiara pentru  2007 - 2013;
- Certificat constatator de la Oficiul National al Registrului Comertului (din care sa reiasa daca are sau nu calitatea de asociat / actionar) ;
- Alte documente solicitate de casa de sanatate.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiiasigurare pensiiingrijire copilCASSLegea 263/2010contract de asigurare

Data aparitiei: 16 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum asiguram in sistemul de pensii si asigurari de sanatate persoanele fara venituri? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]