In textul Ordonantei se precizeaza ca adoptarea acesteia era necesara "Avand in vedere necesitatea acordarii unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute de catre persoanele fizice care activeaza in domeniul cercetarii-dezvoltarii, in scopul atragerii, mentinerii si dezvoltarii in Romania a resursei umane inalt calificate pentru desfasurarea activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, precum si pentru consolidarea sistemului de cercetare-dezvoltare in vederea cresterii competitivitatii economiei romanesti".
Astfel, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale instituie o scutire de la plata impozitului de salariu pentru angajatii din domeniul cercetarii, care se incadreaza in anumite conditii.
Incepand cu august 2016, nu vor mai plati impozit pentru veniturile salariale din activitati de cercetare-dezvoltare angajatii care indeplinesc urmatoarele conditii:
- angajatorul are in obiectul de activitate si activitati de cercetare-dezvoltare, cod CAEN Diviziunea 72
- bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare prevede si cheltuieli salariale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Medicina muncii un aliat al angajatorului
- postul este inclus intr-un compartiment de cercetare-dezvoltare, evidentiat in organigrama angajatorului.
Expertul in legislatia muncii, Raluca Dimitriu, atrage atentia asupra faptului ca scutirea platii impozitului priveste si tichetele de masa, intrucat acestea sunt asimilate veniturilor din salarii. De asemenea, scutirea vizeaza doar impozitul, nu si contributiile datorate.
Va reamintim ca, incepand de anul trecut, sunt scutiti de la plata impozitului si salariatii care activeaza in domeniul crearii de programe pentru calculator. Posturile vizate sunt cele de: Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, Programator de sistem informatic. La fel ca in cazul personalului din domeniul cercetarii-dezvoltarii, si aceasta categorie de angajati trebuie sa se incadreze in anumite conditii prevazute in Ordinul privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.