Vom stabili mai jos ce impozite se platesc de catre angajator si de catre PFA dupa 1 septembrie 2013 in cazul:
1) unei persoane care activeaza in cadrul unei firme in calitate de angajat cu contract individual de munca si care, in acelasi timp, desfasoara activitati ca PFA.
2) unei persoane care activeaza doar ca PFA (exemplificare pe un contract de servicii de 8.000 ron si contract de munca de 700 ron).
Solutia consultantului:
Conform art. 296 indice 21 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 alin. (1);
h) persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 alin. (2) si (5).
Asadar, printre contribuabilii sistemului asigurarilor sociale de stat regasim la lit. e) si pesoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice (PFA).
Art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice alin. (1).
Asadar, daca o PFA realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj sau este asigurata in sistemul public de pensii, in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, sau are calitatea de pensionar al acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinut in calitate de PFA.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza pentru veniturile din activitati independente indiferent daca persoana mai realizeaza sau nu si alte venituri.
In consecinta, persoana care obtine si venituri salariale nu datoreaza, indiferent de nivelul acestor venituri, contributia la sistemul asigurarilor sociale(31,3%) pentru veniturile obtinute in calitate de persoana fizica autorizata dar datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (5,5%).
In situatia persoanei care nu obtine si venituri salariale, aceasta datoreaza:
- contributie de asigurari sociale daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este mai mare de 35% din castigul salarial mediu brut (778 lei);
- contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:
- sistem real;
- norma de venit.
Determinarea venitului net anual in sistem real (pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla).
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, este cuprins in anexa nr. 1 a OMFP 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale.
In cadrul acestui sistem de impozitare, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit.
Beneficiarul serviciilor unei persoane fizice autorizate nu are obligatii in ceea ce priveste calculul, plata si declararea contributiilor sociale.
Reglementarile legale citate au fost in vigoare si inainte de data de 01 septembrie 2013. Astfel, la data de 01 septembrie 2013 nu s-au modificat reglementarile legale care privesc impozitele si taxele datorate de PFA.