Calcul pensie pentru perioada fara plata contributiilor - PROCEDURA

Calcul pensie pentru perioada fara plata contributiilorcalcul pensie fara contributiighid pensionare
Calcul pensie pentru perioada fara plata contributiilor - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate cu 62 angajati, dupa o perioda de insolventa, (perioada de observatie) a intrat in faliment. In perioada de insolventa (observatie) si de faliment si pana la inchiderea procedurii societatea a achitat salariul net salariatilor insa nu a achitat contributiile aferente salariilor (CAS, CASS, CAM, impozit pe salarii) . Cum se calculeaza la iesirea la pensie a angajatilor, perioada pentru care nu s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale (CAS)?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
 
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii aici >>>
 
Asadar, din aceasta perspectiva, a stagiului de cotizare, pentru persoanele care si-au desfasurat activitatea in temeiul unui contract individual de munca, perioada pentru care angajatorul nu a achitat contributiile este valorificata la calculul acestui element. Prin urmare, perioada in care o persoana desfasoara activitate in temeiul unui CIM pentru care se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale reprezinta stagiu de cotizare, chiar daca respectivele contributii nu au fost achitate de angajator.
 
In acest sens apreciem ca sunt si dispozitiile art. 45 alin.(1) din legea precitata care fac referire doar la datorarea contributiilor stabilind ca „In sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre asigurat si, dupa caz, de catre angajator.”
 
Conform art. 94 din Legea 263/2010, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:
 
Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie
 
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5.):
 
Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N) : Nr. ani stagiu complet
 
Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv:
 
Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12
Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la castigul salarial mediu brut din luna respectiva:
 
Punctaj lunar = Castig salarial brut lunar (venitului lunar asigurat) : Castig salarial mediu brut lunar
 
Totodata, facem precizarea ca potrivit art. 3 alin. (1) lit. w) din Legea 263/2010, castig salarial brut/salariu lunar brut reprezinta veniturile din salarii sau asimilate salariilor care au constituit/constituie baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, conform legislatiei in vigoare pentru perioadele ulterioare datei de 31 martie 2001, iar declaratia individuala de asigurare reprezinta declaratia fiscala pe baza careia se realizeaza declararea veniturilor care reprezinta baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala pentru care exista obligatia depunerii acesteia si care constituie documentul pe baza caruia se stabileste, in sistemul public de pensii, stagiul de cotizare si punctajul lunar, anual si mediu anual;
 
Ghidul practic „Totul despre pensionare” explica in detaliu aceste modificari! Contine proceduri actualizate legate de pensionare si studii de caz, detalii aici >>>
 
In plus, declaratia nominala de asigurare reprezinta declaratia fiscala pe baza careia se realizeaza declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, precum si in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele prevazute la lit. e), care constituie documentul pe baza caruia se stabileste stagiul de cotizare si punctajul lunar, anual si mediu anual.
 
Prin urmare, in considerarea acestor dispozitii legale, apreciem ca desi perioada pentru care angajatorul nu a achitat contributiile salariatului care si-a desfasurat activitatea in baza unui CIM este valorificata doar la calculul acestui element, la stabilirea cuantumului pensiei respectiva perioada valorificandu-se in baza declaratiilor fiscale sus-mentionate. Prin urmare, daca aceste declaratii nu sunt depuse, apreciem ca nu exista temei pentru casele de pensii sa ia in calcul alte venituri decat cele din declaratiile fiscale obligatorii, perioada in cauza nefiind astfel valorificata din perspectiva cuantumului pensiei.
 
Conform art. 40 alin. (2) lit. f) Codul muncii, angajatorului ii revine obligatia de a plati toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
 
Totodata, potrivit art. 7 alin. (10 din Legea 263/2010 persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I si II, precum si asiguratii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altii decat cei care depun declaratie individuala de asigurare, denumite in continuare angajatori sau entitati asimilate angajatorului, cat si institutiile care efectueaza plata drepturilor de somaj pentru somerii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. III sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna, la organul fiscal central, declaratia nominala de asigurare.
 
Afla exact ce presupune pensionarea in 2023! Ghidul acopera absolut toate situatiile care pot aparea!
 
Ghidul practic pentru angajatori si angajati „Totul despre pensionare” raspunde tututor intrebarilor legate de...detalii aici >>>
 
Termenele si modalitatile de depunere a declaratiilor sunt prevazute in Codul fiscal.
 
Astfel, in temeiul acestor dispozitii legale, apreciem ca salariatul ar putea sa solicite instantei de judecata obligarea angajatorului la depunerea declaratiilor nominale de asigurare, astfel incat casa de pensii sa ii poata valorifica respectiva perioada la determinarea cuantumului pensiei.
 
Un raspuns oferit in  martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Calcul pensie pentru perioada fara plata contributiilorcalcul pensie fara contributiighid pensionare

Data aparitiei: 16 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Calcul pensie pentru perioada fara plata contributiilor - PROCEDURA Nota: 4.86 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]