Deducere suplimentara 2023. Cele mai intalnite spete si situatii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
01 August 2023
01 August 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
deducere suplimentare 2023deducerea personala 2023deducere de baza
Deducere suplimentara 2023. Cele mai intalnite spete si situatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea persoanala a suferit schimbari la inceputul anului 2023, asa ca expertii de la Rentrop & Straton va ajuta sa intelegeti mai bine modificarile survenite. 
 
Conform Codului fiscal, salariatii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
 
Deducerea personala cuprinde:
 
- deducerea personala de baza si
- deducerea personala suplimentara 
 
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. 
 
In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
 
Pentru a va veni in ajutor, prezentam cateva studii de caz explicate de catre specialistii de la Portal Codul Muncii, in acest sens.
 

Studiul de caz numarul 1. Deducerea suplimentara pentru copii si conditiile care trebuie indeplinite

 
"Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de un salariat pentru a beneficia de deducere suplimentara daca are copil minor inscris intr-o forma de invatamant? Este o conditie ca salariul sau de baza sa fie cel minim garantat in plata, adica 3.000 lei brut? Deducerea suplimentara se aplica si in cazul in care salariul sau de baza este mai mare decat 3.000 lei brut si are si bonus de 3.000 lei (adica salariul sau total este de 6.000 lei brut)?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 77 din Codul fiscal:
 
Deducere personala
 
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (21) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat.
(3) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
 
(4) Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la nivelul prevazut la alin. (3) inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului table (…).
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut la alin. (3) nu se acorda deducerea personala de baza.
 
Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
 
a)15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
b)100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
(12) In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
 
Astfel cum puteti observa, deducerea suplimentara de 100 lei lunar se acorda indiferent de nivelul veniturilor din salarii. Prin urmare, nu conteaza venitul brut al salariatului. Conditiile pentru aceasta deducere sunt urmatoarele:
 
- Salariatul sa aiba un copil in varsta de pana la 18 ani;
- Copilul sa fie inscris intr-o unitate de invatamant;
- Celalalt parinte sa nu beneficieze de aceasta deducere.
 
Atentie la faptul ca aceasta deducere inseamna ca din baza de calcul al impozitului pe venit, la functia de baza, se scade suma de 100 lei. Aceasta inseamna ca salariatul beneficiaza in realitate de 10 lei.
 

Studiul de caz numarul 2. Deducere personala suplimentara. Copil inscris la cresa

 
"Daca un parinte beneficiaza de concediu crestere copil, minorul fiind inscris la cresa, celalalt parinte poate beneficia de deducerea suplimentara?"
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 27 din Legea 1/2011 a educatiei nationale:
 
Art. 27
 
(1) Educatia anteprescolara se organizeaza in crese, gradinite si in centre de zi.
(11) Cresele fac parte din sistemul national de invatamant preuniversitar si ofera copiilor anteprescolari cu varste cuprinse intre 0 luni si 3 ani servicii integrate de educatie, ingrijire si supraveghere.
(12) Incepand cu anul scolar 2021-2022, cresele de stat sunt arondate la solicitarea primarilor, ca urmare a hotararilor autoritatilor deliberative, prin decizie a inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, unitatilor de invatamant care au nivel prescolar cu program prelungit cu personalitate juridica sau unitatilor de invatamant care au in structura invatamant prescolar. Decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti se comunica spre informare Ministerului Educatiei in termen de 15 zile de la emitere.
(13) In cazul in care autoritatile administratiei publice locale nu solicita arondarea, cresele de stat devin unitati de invatamant cu personalitate juridica, autoritatile locale avand calitatea de persoana juridica fondatoare, finantarea fiind asigurata in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2), cu obligatia de a asigura serviciile prevazute la alin. (11). Autoritatile administratiei publice locale pot contribui la finantarea acestora, in limita bugetului aprobat. In aceasta situatie, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti asigura coordonarea metodologica a respectivelor crese.
 
Avand in vedere prevederile legale citate, cresele fie au fost arondate unei unitati de invatamant (situatia in care adeverinta se elibereaza de unitatea de invatamant la care a fost arondata cresa),  fie dobandesc personalitate juridica ca unitate de invatamant.
 
In consecinta, salariatul beneficiaza de deducere suplimentara de 100 lei pentru copilul minor inscris intr-o unitate de invataman daca copilul este inscri la cresa in baza documentelor justificative.
 
Codul fiscal stabilind dreptul la aceasta deducere suplimentara nu interzice acordarea deducerii tatalui in situatia in care mama copilului se afla in concediu pentru cresterea copilului.
 

Studiul de caz numarul 3. Salariati scutiti de impozit pe venit si deducerea personala suplimentara

 
"Intrebarea noastra este legata de deducerea personala suplimentara de 100 lei pentru fiecare copil si cel de 15% din salariu de baza minim brut pe tara pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 ani. Angajatii firmelor care sunt scutite de impozit pe venit, cum ar fi constructiile si firmele de IT, pot beneficia de aceasta deducere?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 60 din Codul fiscal impozit pe venit este scutit in cazul persoanelor care desfasoara activitate de creare de programe pentru calculator daca sunt indeplinite conditiile reglementate de ordin.
 
Asadar, impozitul pe venit intai este determinat conform regulilor din Codul fiscal si apoi este scutit.
 
Prin urmare, la functia de baza se aplica deducerile personale la venitul ramas dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii.
La un salariu brut de 4.000 lei  pentru un salariat in varsta de pana la 26 ani cu un copil minor inscris intr-o unitate de invatamant in intretinere, la functia de baza situatia este urmatoarea:
 
CAS 1000
CASS 400
 
Deducerea personala de baza 15 % din salariu de baza minim brut pe tara
Deducere personala suplimentara 15% din salariu de baza minim brut pe tara
Deducere personala suplimentara copil – 100 lei
Total deducere personala 23% din salariu de baza minim brut pe tara +100 lei = 100 lei
Baza calcul impozit 4.000 – 1000 – 400 – 1000 = 1600 lei
Impozit pe venit scutit – 160 lei
Impozit datorat – 0 lei.
 
Daca persoana in cauza are copii in intretinere sub 18 ani inscrisi intr-o unitate de invatamant se cumuleaza si aceasta deducere suplimentara.
 
Raspunsuri oferite in 2023 de catre expertii de la Portal Codul Muncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]