Noua ordonanta in sanatate: pacientii vor beneficia de servicii de la privat, in baza asigurarilor platite la stat

Ioana Pavel
Ioana Pavel
05 Februarie 2020
05 Februarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
asigurari sociale de sanatateindemnizatii asigurari socialecasa de asigurari de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a aprobat ordonanta care modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si prin care spitalele si clinicile private vor putea accesa oricand fonduri bugetare cuprinse in programele de sanatate. In prezent, acestea puteau implementa programe de sanatate doar daca era depasita capacitatea furnizorilor publici, transmite Mediafax.
 
"Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale. Astfel, se asigura accesul imediat al pacientilor la tratament in cadrul programelor nationale de sanatate curative si, functie de optiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizati si evaluati si care au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate", se arata in expunerea de motive a proiectului, citat de aceeasi sursa. 
 
Odata cu noua ordonanta, cetatenii vor putea accesa servicii disponibile la spitalele private, finantate prin programele de sanantate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Astfel, potrivi Agerpres, pacientii cu boli cronice care primesc tratament in cadrul programelor nationale de sanatate vor putea beneficia acum de aceste tratamente inclusiv din partea sistemului privat. 
 
"Ordonanta de urgenta data de Guvernul Orban va salva vieti. Astfel, pacientii in stare critica vor beneficia mai repede de interventii in cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va creste, deci, numarul unitatilor sanitare care rezolva cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament si nu va plati nimic", a explicat Raluca Turcan, conform sursei citate. 
 
Turcan a mai precizat ca decontarea serviciilor accesate de pacient la stat sau privat vor fi decontate din bugetul Ministerului Sanatatii.
 
"Practic, prin aceasta OUG, pacientii vor avea acces la serviciul medical pe care il considera cel mai bun, în baza contributiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sanatate luna de luna, din salariu. Guvernul PNL da posibilitatea pacientilor sa aleaga unde se trateaza: fie in spitalele de stat, fie in cele private. Decontarea se va realiza in acelasi regim, din bugetul Sanatatii, indiferent daca este vorba de un spital de stat sau privat”, mai noteaza Turcan, potrivit Europafm.ro.
 
Potrivit aceleiasi surse, Raluca Turcan a explicat faptul ca acuzatiile privind privatizarea serviciilor medicale reprezinta stiri false care ascund interese obscure.
 
"Liberalizam, astfel, serviciile medicale ca sa punem binele pacientului pe primul loc. Nu se privatizeaza niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure in sistemul medical vor sa denatureze adevarul”, a conchis vicepremierul.
 
Mai multe voci din partea fundatiilor din sanatate si a sindicatelor considera insa ca odata cu aceasta ordonanta se subrezeste si mai mult sistemul de sanatate public prin reducerea fondurilor si asa insuficiente acordate in prezent, Romania fiind pe ultimul loc in UE la sumele alocate din bugetul de stat pentru sanatate. 


 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]