Analizam mai jos cazul unui salariat (tatal) care intra in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Vom vedea in ce masura are acesta obligatia de a plati contributia la sanatate de 5,5% daca in aceasta perioada, find asociat in firma, ridica dividende.
Solutia consultantului:
Veniturile din dividende reprezinta venituri din investitii. Conform art. 296 indice 27 alin. (1) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si de catre persoanele care realizeaza venituri din:
a) cedarea folosintei bunurilor;
b) investitii;
c) premii si castiguri din jocuri de noroc;
d) operatiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78.
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
La alin (2) al aceluiasi articol se prevede ca au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor prevazute la alin. (1) persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).
Astfel, una dintre exceptiile de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende o constituie realizarea de venituri de natura celor mentionate la cap. I.
La capitolul I sunt mentionate si veniturile din indemnizatia pentru cresterea copilului astfel incat apreciem ca pentru veniturile din dividende nu se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca persoana realizeaza intr-un an fiscal si venituri din indemnizatia pentru cresterea copilului.