Noile activitati desfasurate de zilieri, plata zilierilor, registrul de evidenta, contributii la pensie

Maria Nicutar
Maria Nicutar
09 Noiembrie 2015
09 Noiembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
zilierinoi reglementari ziliericontributii zilieriplata zilieriplata minima zilieri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Zilierii reprezinta lucratorii care nu datoreaza contributii sociale obligatorii. Nici beneficiarii lucrarilor cu care acestia colaboreaza nu datoreaza contributii sociale obligatorii. Zilierii pot munci maxim 12 ore ca durata zilnica si maxim 90 de zile pe an.


Update. Pe data de 6 noiembrie 2015, a intrat in vigoare Legea nr. 254 din 2 noiembrie 2015 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.


Se modifica domeniile in care zilierii vor putea presta munca necalificata ocazionala, dupa cum urmeaza:

a) agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;   
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;   
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;   
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si clasa 3811;   
e) recuperarea materialelor - grupa 383;   
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;   
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;   
h) publicitate - grupa 731;   
i) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;   
j) activitati de cercetare-dezvoltare in biotehnologie - clasa 7211, activitati de cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie - clasa 7219;   
k) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);   
l) activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;   
m) cresterea materialului saditor - cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure - clasa 0130;   
n) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140;   
o) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;   
p) hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata - clasa 5520 - tabere de copii (organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);   
q) facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata - clasa 5520 - cabane;   
r) activitati ale bazelor sportive - clasa 9311;   
s) activitati ale cluburilor sportive - clasa 9312;   
s) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621.



Legea prevede si faptul ca zilierii vor putea fi folositi si de catre institutiile publice autorizate sa realizeze cercetari arheologice sau de catre oficiile judetene de studii pedologice si agrochimice.

Din data de 17 iunie 2014 a fost instituia obligatia de a utiliza un nou model de Registru de evidenta al zilierilor. Documentul trebuie realizat si transmis lunar catre Inspectia Muncii.


Mai mult plata zilierilor se poate realiza si electronic, saptamanal iar tariful pe ora pentru acest tip de servicii se va realiza in functie de salariul minim brut pe tara.


Pentru neintocmirea unui registrul de evidenta a zilierilor se instituie amenda de 6.000 de lei.


Care sunt documentele esentiale in vederea eliberarii registrului de evidenta a zilierilor pentru persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale care lucreaza cu zilierii:

1. Cerere tip pentru eliberarea registrului
2. Delegatie speciala pentru ridicarea registrului
3. Copie CUI
4. Copie act identitate persoana delegata.


Conform ITM Brasov, "Registrul de evidenta a zilierilor este un document cu regim special si se comanda in baza actelor enumerate mai sus care se depun la sediul ITM".


Atentie! Doar in situatia in care zilierii vor semna registrul la finalul zilei de lucru, vor fi platiti.


De la data de 1 iulie 2015, zilierii sunt remunerati cu minim 6,2 lei pe ora. Dar atentie la faptul ca de la data de 1 mai 2016, odata cu majorarea salariului minim pe economie la 1.250 de lei, limita minima de plata pentru zilieri va fi de 7,382 de lei pe ora.

Hotararea Guvernului nr. 1.017/2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 987 din 31 decembrie 2015.

Conform actului, din data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plat va fi de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 de lei pe ora.


Va amintim faptul ca pana la data de 17 iunie 2014, remuneratia bruta a zilierilor nu putea fi mai mica de 2 lei pe ora si nici mai mare de 10 lei pe ora. De la data de 17 iunie, limita maxima nu se mai pastreaza, conform deciziei parlamentarilor.


Angajatorii sunt obligati sa achite cheltuielile aferente ingrijirii medicale a zilierului, in caz de accident.

In vederea obtinerii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii, somaj, asigurari pentru accidente de munca, boli profesionale si in sistemul de asigurari sociale de sanatate, zilierul va incheia, daca doreste, o asigurare de sanatate, pensie, asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.



Cateva obligatii esentiale pentru angajatorii care lucreaza cu zilieri, in materie de SSM.

- Angajatorii sunt obligati sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor, sa le asigure instruire cu privire la pericolele la care sunt expusi daca nu respecta masurile de prevenire si protectie.

- Mai mult, angajatorii detin obligatia de a solicita zilierilor, prin semnatura cu asumare pe proprie raspundere, ca au o stare a sanatatii care le permite sa desfasoare activitatea in cauza.

- In acelasi timp, tot in materie de SSM, angajatorii vor pune la dispozitia zilierilor echipamente de munca adecvate, vor comunica catre inspectoratul teritorial de munca evenimentele in care au fost implicati zilierii si vor inregistra accidentele de munca in care au fost implicati acestia.


Atentie! Se instituie amenzi cuprinse in intervalul 10.000 - 20.000 de lei pentru angajatorii care folosesc zilieri pentru alte activitati decat cele prevazute de lege.


Amenda va fi de 6.000 de lei pentru angajatorii care folosesc zilieri cu durata zilnica de executare a activitatii mai mare de 12 ore si mai mare de 6 ore pentru zilierii minori cu capacitate de munca.

Aceeasi amenda, de 6.000 de lei se instituie in cazul angajatorilor care folosesc zilieri pentru o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate intr-un an calendaristic.

6.000 de lei este amenda pentru angajatorii care folosesc zilieri care sa presteze activitate in beneficiul unui tert!



Zilierii se pot asigura facultativ in sistemul public de pensii!


In mod concret, zilierul trebuie sa semneze un contract de asigurare sociala cu casa de pensii la care zilierul este arondat in functie de domiciliul sau.

Asa cum prevede legislatia in vigoare, venitul pentru care se asigura zilierul se stabileste de viitorul asigurat, de zilieri, in limita a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Venitul pentru care se va asigura zilierul nu poate fi nici mai mare de echivalentul a 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.


Puteti sa platiti zilierii prin virament in contul lor bancar?

Da, desigur. Atunci cand avem o astfel de conventie, ca plata sa se realizeze prin virament in cont bancar, beneficiarul va mentiona la rubrica "Remuneratia neta platita" din registru numarul ordinului de plata si al borderoului cu restul de plata transmis catre banca.


Zilierul are dreptul sa refuze semnarea registrului daca aceasta mentiune nu este realizata.


Ce trebuie sa stim despre plata zilierilor:

1. Plata zilierilor se realizeaza la finalul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in registru de catre zilieri si de catre beneficiar.
2. Plata zilierilor se poate efectua si la finalul saptamanii sau la finalul perioadei de desfasurare a activitatii.

Acest lucru este posibil daca intre zilieri si beneficiari se intocmeste un acord exprimat in scris de catre ambele parti. Acordul se exprima in prima zi in care zilierul incepe activitatea la beneficiar.


Ce trebuie sa stim despre Registrul de Evidenta a Zilierilor?

Registrul de evidenta a zilierilor reprezinta documentul oficial cu regim special de evidenta a lucratorilor zilieri. Pe baza sa se realizeaza planul national a politicilor in domeniul ocuparii fortei de munca si contribuie la eliminarea muncii nedeclarate.

Registrul de evidenta a zilierilor va fi completat in ordine cronologica, pentru toti zilierii cu care beneficiarul are raporturi de munca in baza legii.

Beneficiarul de lucrari este obligat sa transmita catre inspectoratul teritorial de munca o copie a registrului continand inregistrarile din luna precedenta, certificata "conform cu originalul".



Care sunt regulile de care tinem cont pentru inscrierea datelor in registrul de evidenta a zilierilor:

- Datele se vor inscrie in registru DOAR cu cerneala sau pasta albastra

- Daca doriti sa modificati datele inscrise, taiati cu o linie orizontala cu cerneala sau pasta rosie si veti inscrie datele corecte, tot cu cerneala sau pasta rosie. Trebuie sa lasati vizibila inscrierea anterioara si sa aplicati stampila si semnatura beneficiarului de lucrari.

- Datele sunt inscrise in ordinea cronologica de utilizare a zilierilor.

- Registrul este intocmit zilnic. Exceptie fac zilele in care nu lucram cu zilieri.

- Registrul nu va contine pagini sau pozitii libere.

- Prima pagina a registrului va contine datele de identificare ale beneficiarului de lucrari.


De unde procuram registrul de evidenta a zilierilor?
Registrul poate fi achizitionat de la inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia isi are sediul beneficiarul de lucrari si/sau, dupa caz, de la inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia se afla sucursala, agentia, reprezentanta, punctul de lucru sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, in cazul in care le-a fost delegata competenta de a incheia raporturi juridice cu zilieri.


Unde se pastreaza registrul de evidenta a zilierilor?
Registrul se pastreaza la sediul beneficiarului de lucrari si/sau, dupa caz, la sediul sucursalei, agentiei, reprezentantei, punctului de lucru sau al altor asemenea unitati fara personalitate juridica, iar o copie dupa acesta se transmite la inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia isi desfasoara activitatea aceste entitati.

Asa cum era de asteptat, beneficiarul de lucrari este responsabil de respectarea prevederilor legale privind conducerea, completarea si pastrarea registrului, fiind responsabil de corectitudinea datelor inscrise in registru.
La fiecare inscriere a unui zilier in registru numele si prenumele se inscriu cu literele mari de tipar, cu mentionarea si a initialei tatalui.


Denumirea beneficiarului de lucrari se inscrie in registru cu litere mari de tipar, fara prescurtari. Prescurtarile permise sunt:

a) S.C. - societate;

b) S.A. - societate pe actiuni;

c) S.R.L. - societate cu raspundere limitata;

d) S.N.C. - societate in nume colectiv;

e) S.C.S. - societate in comandita simpla;

f) S.C.A. - societate in comandita pe actiuni;

g) P.F.A. - persoana fizica autorizata;

h) I.I. - intreprindere individuala;

i) I.F. - intreprindere familiala.

Registrul se tipareste si se inseriaza de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A., iar distribuirea acestuia se face, la cerere si contra cost, de Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca.









NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]