Analizam prin randurile urmatoare cazul unei societati dintr-un stat non-UE, cu sucursale in Europa si cu o reprezentanta a unei sucursale din EU in Romania.
Societatea decide sa acorde angajatilor din Romania dreptul de a achizitiona actiuni restrictionate la anumite preturi prestabilite pentru o anumita perioada de timp (restricted Stock Units - RSU).
Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:
1. Care sunt implicatiile fiscale in Romania pentru angajatii carora li se acorda aceste RSU?
2. Impreuna cu acordarea RSU va exista si un plan de valorificare (Employee Stock Purchase Plan) prin care angajatii vor putea valorifica RSU. Ce implicatii fiscale are acest plan?
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
3. Totodata, se va implementa si un Plan pentru actiunile achizitionate de salariati (Employee Share Option Plan). Vom vedea ce implicatii fiscale are un asemenea plan prin care se stipuleaza modul in care vor fi valorificate actiunile detinute de angajati (prin dividende).
4. Ce etapa din cele enumerate mai sus poate fi asimilata veniturilor cu natura salariala si impozitata ca atare?
5. Ce declaratii trebuie sa depuna angajatul/angajatorul roman (reprezentanta)/societatea-mama din UE/societatea ce aloca actiunile din US? Au vreo obligatie partile straine fata de statul roman?
Solutia consultantului:
1. Avantajul sub forma atribuirii de catre angajator a optiunii sau a dreptului pentru cumparare de actiuni membrilor personalului salarizat a fost conceput la origine drept un mijloc de asociere a dezvoltarii societatii cu o buna gestiune a sa. Mecanismul presupunea cresterea interesului propriului personal intr-o gestiune mai buna a resurselor societatii si implicit dezvoltarea acesteia.
Mecanismul optiunilor de actiuni (“stock option") se poate descompune in trei etape succesive:
- atribuirea sau acordarea - societatea atribuie beneficiarului, de obicei un salariat al societatii, dreptul de a dobandi un anumit numar de actiuni la un pret prestabilit. In cazurile cele mai intalnite, beneficiarii dreptului de optiune au la dispozitie o perioada limita pentru exercitarea optiunii de cumparare;
- exercitarea optiunii - beneficiarul dreptului hotaraste sa-si exercite dreptul de a cumpara (dobandi) actiunile ce fac obiectul dreptului;
Potrivit prevederilor Codului fiscal, avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul angajarii si implicit la momentul acordarii sunt venituri neimpozabile.
- cesiunea sau vanzarea - beneficiarul decide sa-i vanda actiunile dobandite.
In cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuat cu comisioanele datorate si se impoziteaza potrivit capitolului 5 - Venituri din investitii din Codul fiscal.
Castigurile susceptibile a fi considerate avantaje in cadrul acestor planuri de actiuni pot fi:
- venitul realizat la momentul achizitiei actiunilor sau a exercitarii dreptului atribuit
Castigul ar corespunde diferentei intre valoarea pe piata a actiunilor la data exercitarii optiunii si pretul lor de achizitie prestabilit cu ocazia acordarii dreptului de optiune.
Pentru fidelizarea salariatilor sau pentru recompensarea lor pretul prestabilit va fi intotdeauna inferior celui reprezentat de valoare nominala a actiunilor la momentul acordarii dreptului.
Exista tari care trateaza aceste beneficii drept venituri impozabile (avantaje), legislatia romana insa a renuntat la dreptul de a impune aceste avantaje la momentul acordarii sau exercitarii optiunii.
Potrivit prevederilor Codului fiscal, avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si implicit la momentul exercitarii optiunii sunt venituri neimpozabile (nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile) si nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale:
Art. 55 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal:
"Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: [...] p) avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora;
" Art. 296 indice 15 lit. (m) din Codul fiscal: "Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii [...] avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestuia;"
- venitul realizat la momentul cesiunii sau vanzarii actiunilor cumparate.
In acest caz, castigul de capital corespunde diferentei intre pretul de vanzare al actiunilor si valoarea lor pe piata la momentul exercitarii dreptului de optiune. In cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuat cu costurile aferente tranzactiei si se impoziteaza potrivit capitolului 5 - Venituri din investitii din Codul fiscal.
Prin urmare, momentul impunerii este reportat la momentul cesiunii sau vanzarii actiunilor cumparate anterior la pret preferential:
Art. 66 alin. (1) din Codul fiscal - Stabilirea venitului din investitii - Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei. [...] In cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuat cu costurile aferente tranzactiei.
Potrivit Ordinului comun al MFP si CNVM nr. 3483/2008 pentru aprobarea Normelor privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice, termenul de stock options plan defineste un program initiat in cadrul unei societati comerciale ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor acestei societati comerciale dreptul de a achizitiona un numar determinat de actiuni emise de societatea respectiva la un pret preferential.
Se poate constata insa ca situatia descrisa nu se incadreaza in mecanismul descris mai sus aplicabil stock options plan si care este net mai avantajos pentru societatea comerciala care ar acorda un astfel de beneficiu salariatilor. Intr-o astfel de situatie in care sunt indeplinite conditiile privind tranzactionarea si organizarea ca societate pe actiuni, acordarea unui astfel de beneficiu salariatului nu ar determina aplicarea contributiilor sociale asupra valorii acestuia ci doar un impozit pe veniturile din investitii suportat exclusiv de catre salariat.
In cazul in care are loc suportarea de catre societate al carui salariat este a contravalorii actiunilor dobandite la o terta societate consideram ca operatiunea de acordare a actiunilor reprezinta un venit de natura salariala acordata unui salariat al societatii ceea ce implica aplicarea asupra sa a impozitului pe veniturile din salarii dar a contributiilor sociale. Din aceasta perspectiva de cheltuiala salariala impozabila la nivelul angajatului consideram ca la nivelul societatii ea va avea natura unei cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
In sinteza, avand in vedere si sistemul prezentat pentru acordarea de actiuni, putem concluziona ca suma platita de catre angajator pentru atiunile dobandite de catre salariat este considerata din perspectiva Codului fiscal un avantaj. Tratamentul fiscal al sumei platite in beneficiul salariatului este similar cu cel al veniturilor din salarii. Astfel, suma este impusa prin cumulare cu veniturile de natura salariala ale lunii in care sunt platite. Momentul platii avantajului este reprezentat de data la care are loc plata sumei catre cedentul actiunilor.
Aceasta solutie este similara tratamentului fiscal al avantajului reprezentat de suportarea de catre angajator a primelor de asigurare determinate de contractele incheiate intre salariati si societati de asigurare in conformitate cu pct. 70 paragraful 2 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal.
In concluzie, plata contravalorii actiunilor va reprezenta venit similar cu salariul realizat de catre persoana fizica. Impozitul pe venit si contributiile sociale aferente venitului vor face obiectul platii pana la data de 25 a lunii urmatoare.
Ulterior, in momentul vanzarii actiunilor dobandite de catre persoana fizica diferenta dintre valoarea de dobandire si valoarea de vanzare va reprezenta venit din investitii si va face obiectul impunerii cu o cota de 16%. Este de precizat ca in cadrul veniturilor din investitii nu sunt recunoscute pierderile si ca intr-o astfel de eventualitate transferul nu va presupune plata vreunui impozit.
Din perspectiva impozitului pe profit trebuie subliniat ca potrivit art. 21 alin. (2) lit. s) sunt deductibile cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in numerar la momentul acordarii efective a beneficiilor, daca acestea sunt impozitate conform Titlului III din Codul fiscal.
2. Obligatiile salariatilor decurgand din operatiunea de valorificare a actiunilor pot fi sintetizate prin parcurgerea urmatorilor pasi:
Pasul 1 este reprezentat de inregistrarea ca si contribuabil ce realizeaza venituri din strainatate din tranzactionarea titlurilor de valoare. In acest sens, in temeiul art. 72 din Codul de procedura fiscala urmeaza sa fie completata si depusa Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane aprobata prin OMFP nr. 262/2007 - Formularul 020, atasat, in care se completeaza casetele A, B si C. La Caseta C se va bifa pct. 3 si pct. 4 va fi completat cu data la care au fost vandute actiunile. Termenul de depunere a declaratiei este de 30 de zile de la data vanzarii actiunilor si se transmite prin posta la organul fiscal pe raza caruia se afla domiciliul.
Pasul 2 este reprezentat de determinarea venitului realizat. Potrivit art. 90 alin. (2) din Codul fiscal veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia. Astfel, vor fi aplicabile prevederile art. 66 alin. (1) din Codul fiscal referitoare la veniturile din investitii potrivit carora castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei.
Pasul 3 este reprezentat de depunerea declaratiei de venit. Pentru declararea veniturilor din strainatate se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului (25 mai 2014) Declaratia privind veniturile realizate din strainatate aprobata prin OPANAF nr. 52/2012 - Formularul 201. Vor fi inscrise tara de sursa a venitului - SUA, natura venitul - transferul titlurilor de valoare, iar in caseta B vor fi completate randurile 1 sau 2 reprezentant suma venitului sau a pierderii daca venitul nu face obiectul vreunei retineri la sursa.
In vederea completarii in lei a Declaratiei, conform art. 91 alin. (5) din Codul fiscal va avea loc transformarea in lei a venitului realizat in valuta la cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR.
Pasul 4 este constituit de stabilirea impozitului si plata acestuia. Potrivit art. 90 alin (7) din Codul fiscal impozitul de plata se stabileste de catre organul fiscal pe baza unei decizii de impunere anuala si se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii acestei deciziei.
3. In cazul in care urmare a detinerii de actiuni persoanele fizice romane, salariati ai unitatii din Romania vor realiza venituri din dividende vor fi avuti in vedere pasii descrisi la pct. 2 cu observatia ca pentru pasul 1 depunerea declaratiei se impune doar in masura in care anterior veniturile din strainatate nu au facut obiectul declararii. In schimb pasii 2 si 4 sunt aceeasi urmand ca pasul 3 sa se diferentieze sub aspectul naturii venitului: dividend si nu transferul titlurilor de valoare.
Sub aspectul obligatiilor de retinere la sursa a impozitului datorat in strainatate urmeaza a fi avute in vedere si prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate cu SUA ratificata prin Decretul 238/1974, aplicabile la nivelul persoanelor fizice in masura in care acestea vor prezenta un certificat de rezidenta fiscala.
4. In ceea ce priveste impozitarea ca venituri de natura salariala a avantajului reprezentat de acordarea de actiuni, in conformitate cu raspunsul formulat la pct. 1 se poate constata ca vor fi asimilate veniturilor din salarii sumele corespunzatoare necesare acoperirii contravalorii actiunilor dobandite de salariati in conditiile in care suportarea acesteia se face pe seama societatii romane. Consideram ca si in ipoteza in care suma nu este decontata de catre societatea din Romania in relatia cu societatea mama din SUA natura venitului este aceeasi putand fi retratata in acest sens de catre organele fiscale potrivit art. 11 din Codul fiscal.
5. Sub aspectul obligatiilor declarative, in raport cu autoritatile fiscale din Romania singurele obligatii revin angajatorului roman care va trebui sa reflecte avantajul acordat salariatul in cadrul Declaratiei 112 impreuna cu salariile realizate de catre persoanele care beneficiaza de program. Pentru constituirea dreptului de a achizitiona actiuni in favoarea salariatilor romani societatea din SUA nu are nici o obligatie declarativa.