Asociatia in cauza doreste sa acorde voluntarilor tichete cadou.
Cu ajutorul expertilor PortalCodulMuncii,ro, vom afla:
Cum inregistreaza aceste tichete cadou in conditiile in care sunt contracte de voluntariat?
Care sunt obligatiile fiscale aferente tichetelor cadou acordate voluntarilor?
Ce declaratii se depun pentru tichetele cadou acordate voluntarilor?
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Raspunsul expertilor PortalCodulMuncii.ro:
"Atentie la faptul ca destinatiile pentru care se vor acorda tichete cadou sunt stabilite de Legea 193/2006
privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa si de Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 1317/2006.
Asa cum arata prevederile art. 2 alin. (1) din Legea 193/2006
, tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
Mai mult, legea spune ca angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea 53/2003
– Codul muncii, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.
Atentie la faptul ca persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de management nu se regasesc printre destinatarii tichetelor cadou stabiliti de lege.
In concluzie, voluntarii nu se afla printre destinatarii tichetelor cadou stabiliti de lege, asa incat, apreciem ca acestor persoane nu li se poate acorda tichete cadou.
Organizatia gazda are, conform art. 15 din Legea 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat în Romania, obligatia de a suporta cheltuielile de hrana, cazare si transport pentru voluntar în desfasurarea activitatii sale de voluntariat precum si obligatia de a suporta alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea activitatii de voluntariat, cu exceptia celor aferente muncii prestate de catre voluntar.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro