„O societate are doi administratori, unul fiind si asociat. Acestia nu sunt remunerati in calitate de administratori. Administratorul asociat are in prezent un contract de munca la o alta societate, iar in anii in care a incasat dividende peste 12 salarii minime a platit contributie la sanatate 10%. In cazul in care administratorul asociat nu mai are contractul de munca la alta societate, ce contributii va trebui sa plateasca obligatoriu (CAS si CASS) in cazul in care nu incaseaza dividende peste 27600 lei ? Dar in cazul in care incaseaza dividende peste 27600 lei? Celalalt administrator are si calitatea de salariat in aceeasi firma, contract cu timp partial 3 ore/saptamana (director economic). Daca este singurul lui contract, acesta mai este obligat la plata CAS si CASS prin declaratia unica?”
Raspunsul specialistului:
Din punct de vedere al contributiilor sociale datorate pentru veniturile din dividende (acordate asociatilor):
- contributia de asigurari sociale (CAS) nu se datoreaza;
- nu are relevanta faptul ca beneficiarul veniturilor din dividende realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor.
Astfel, nu are relevanta daca asociatul desfasoara sau nu activitate in baza unui contract individual de munca cu timp partial sau norma intreaga.
Administratorul asociat
Aceasta persoana incaseaza venituri din dividende avand in vedere calitatea de asociat. In cazul acestei persoane din punct de vedere al contributiilor sociale se pune doar problema contributiei la sistemul de sanatate.
Conform art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulate este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681si69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 72^1, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legiinr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitulsi/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din altesurse, stabilit potrivit art. 114-116.
Astfel, daca asociatul realizeaza din toate sursele mentionate mai sus in anul 2021 venituri in cuantum de 27600 lei datoreaza contributia la sistemul de sanatate. Plafonul de 27600 se stabileste luand in calcul toate veniturile mai sus enumerate.
Spre exemplu, daca realizeaza venituri din dividende in cuantum de 20000 si mai realizeaza venituri din chirii de 8000 a depasit plafonul si datoreaza CASS. De asemenea, daca veniturile din dividende sunt cel putin in cuantum de 27600 lei, datoreaza CASS.
Administratorul neasociat
Dreptul la dividende este un drept recunoscut prin lege asociatilor. In cazul administratorilor sumele din profitul net ce e sunt repartizate intra, alaturi de impozit pe venit, in baza de calcul al contributiilor sociale dupa cum urmeaza:
- contributia de asigurari sociale in cota de 25% (art. 139 alin. (1) lit. g din Codul fiscal );
- contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% (art. 157 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal);
In privinta contributiei asiguratorie pentru munca nu exista prevederi legale exprese care sa stabileasca ca suma din profitul net platita administratorului intra in baza acestei contributii, Intrucat nu exista nici exceptii reglementate pentru aceste sume recomandam includerea acestora in baza de calcul CAM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<