Daca este sa discutam despre atestarea vechimii in munca, trebuie luat in calcul ca aceasta necesita eliberarea adeverintei de vechime, ce cuprinde perioadele in care salariatii au fost angajati cu contract de munca.
Pana in anul 2011, vechimea in munca era inclusa in cartea de munca, dar din ianuarie 2011, prin HG nr. 500/2011, acest document a fost inlocuit de REVISAL, care permite evidenta strict electronica a muncii si in care angajatorii trebuie sa-si inregistreze toti salariatii.
Cine nu are suficienta vechime in munca, poate rasufla linistit, deoarece vechimea in munca poate fi cumparata. Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia". Mai multe despre cumpararea vechimii in munca poti citi aici.
Totusi, sunt anumite situatii in care salariatii nu stie exact daca o perioada se considera sau nu ca fiind vechime in munca.
"As dori sa stiu daca se considera vechime in munca durata celor 4 ani in care am fost doctorand cursuri de zi, in prezent detin titlul onorific de doctor in istorie. Vreau sa ma inscriu la un concurs pentru ocuparea postului de cercetator stiintific la un muzeu si conform legislatiei am nevoie de minim 2 ani in domeniu sau invatamint superior sau 4 ani in alte domenii." (PortalInstitutiiPublice.ro)
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ei bine, este demn de stiut ca aceasta perioada, in care o persoana realizeaza doctoratul, beneficiaza de anumite facilitati. In acest sens, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale, conform prevederilor art. 164 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011.
Asadar, legea asimileaza intreaga perioada de derulare a doctoratului vechimii in munca, chiar si in situatia in care studentul-doctorand nu are incheiat un contract individual de munca cu o scoala doctorala, ci isi desfosoara aceasta activitate in temeiul contractului de studii doctorale.
Mai multe despre acest vechimea in munca poti citi pe PortalInstitutiiPublice