Pensionar cu venituri din dividende -plata contributiilor - oct. '06

17 Octombrie 2006
17 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Daca un pensionar, care are numai venituri din pensie si dividende, trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende? (in lege nu se specifica nimic referitor la dividendele cuvenite pensionarilor)

Raspuns:

Potrivit art. 6 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate pensionarii de asigurari sociale, pensionarii militari, pensionarii I.O.V.R. si alte categorii de pensionari, beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei numai pentru veniturile obtinute din pensii.


Art. 51 alin. (2) lit. e)din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 mentioneaza ca se datoreaza 6.5% pentru venituri din dividende numai in cazul in care nu se realizeaza venituri de natura veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, venituri din activitati independente, venituri din agricultura si silvicultura, indemnizatii de somaj.


Avand in vedere cadrul legislativ mentionat, in opinia noastra, un pensionar care are numai venituri din pensie si dividende trebuie sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate de 6,5%. Totodata, va recomandam sa aveti in vedere si prevederile art. 1 alin. (2) litera a) dar si alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, de unde rezulta obligativitatea platii pentru dividende si a contributiei pentru concedii si indemnizatii medicale de 0.75%.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]