Potrivit unui comunicat emis vineri de INS, in luna mai 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 lei, inregistrand astfel o scadere de pana la 3,2% fata de luna aprilie 2013. Salariul mediu net a fost de 1.611 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 50 lei (3%).
Acelasi raport facut public arata ca cele mai mari salarii nete au fost platite in domenii precum extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.067 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (863 lei), dupa cum a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).
In mai 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, salariul mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, respectiv cu 25,6%, s-au inregistrat la activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), urmate de diminura cu 22,6% pe segmentul intermedierilor financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).
Cresteri ale salariului mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte). Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net (7,5%) s-au inregistrat in activitati de servicii anexe extractiei, iar cu 2,5-3,5% au crescut salariile in transporturi terestre si transporturi prin conducte, transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale salariului fata de luna precedenta in administratia publica (-0,4%) si sanatate si asistenta sociala (0,1%). in invatamant salariile au urcat cu 2,7% ca urmare a platii cu ora a personalului didactic ori a acordarii de sume din alte fonduri in unele unitati din invatamantul superior.
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%.
Sursa: INS