Salariul mediu brut, in usoara SCADERE, in luna august. La ce valoare a ajuns?

salariul mediu netsalariul mediu brutscadere salariu mediu net
Salariul mediu brut, in usoara SCADERE, in luna august. La ce valoare a ajuns?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca, in luna august 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.348 lei, cu 57 lei (-0,9%) mai mic decat in luna iulie 2022. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost 3.933 lei, in scadere cu 42 lei (-1,1%) fata de luna iulie 2022.

Precizam si ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9.395 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.214 lei), conform Institutului National de Statistica (INS).
 
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
 

Salariul mediu net 2022

 
Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.
 
In luna august 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna iulie 2022, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie, incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).
 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
• cu 15,6% in extractia carbunelui superior si inferior;
• intre 4,0% si 8,5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati deproductie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor textile, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea articolelor de imbracaminte;
• intre 2,0% si 4,0% in alte activitati industriale n.c.a., fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea bauturilor, captarea, tratarea si distributia apei, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.
 
Cresterile castigului salarial mediu net in luna august 2022 fata de luna iulie 2022 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice, precizeaza INS
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
• cu 11,8% in telecomunicatii;
• intre 2,0% si 6,0% in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, industria metalurgica, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa, fabricarea de mobila;
• intre 1,0% si 1,5% in hoteluri si restaurante, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi aeriene, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tranzactii imobiliare, industria alimentara, activitati de posta si de curier.
In sectorul bugetar, in luna august 2022 s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (-1,1%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,2%). In invatamant, castigului salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta (+0,6%).

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul mediu netsalariul mediu brutscadere salariu mediu net

Data aparitiei: 12 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu brut, in usoara SCADERE, in luna august. La ce valoare a ajuns? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]