Studiu: majorarile salariale din 2022 ar trebui sa fie mai mari decat au preconizat initial companiile din mediul privat

cresteri salariale 2022majorari salariale 2022domenii cresteri salariale 2022
Studiu: majorarile salariale din 2022 ar trebui sa fie mai mari decat au preconizat initial companiile din mediul privat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca bugetele companiilor private cuprind majorari salariale pentru anul 2022, este demn de precizat ca acestea ar trebui sa tina pasul cu inflatia, observa un studiu recent realizat de PwC Romania.
 
Concret, este vorba despre despre faptul ca majorarea ratei inflatiei pune presiune pe cresterile salariale, care erau estimate la aproximativ 7%, in medie, pentru 2022. Pentru a compensa cresterea preturilor si a sustine puterea de cumparare aceste majorari salariale ar trebui sa mai creasca cu 2-3 puncte procentuale, remarca studiul citat.
 
Initial, aceste majorarile salariale pentru 2022 erau raportate la inflatia din vara, care se situa undeva la 4%. Dar, pentru finalul anului specialistii in domeniu preconizeaza ca inflatia va depasi 7%.
 
 
"Pentru 2022, companiile isi construisera bugete mai moderate comparativ cu acest an, cand rata medie de majorare a fost de 8,9%, care venea dupa un an 2020 greu, cu intreruperi de activitate, somaj tehnic sau inghetari salariale in multe industrii. Cresterea inflatiei peste estimari in acest an va pune insa presiune pe aceste bugete, iar companiile vor fi nevoite sa isi ajusteze politicile pentru a fi competitive pe piata muncii, tinand cont insa de resursele disponibile", a declarat Daniel Anghel, Partener servicii fiscale si juridice PwC Romania, potrivit Agerpres.
 

In ce domenii sunt prognozate cele mai mari cresteri salariale din 2022?

 
Vorbim despre o crestere de 13% in domeniul marketing si publicitate, 11,06% in cel financiar,  8,75% in asigurari, 6,83% in IT, 5,94% in retail, 5,79% in centrele de servicii, 5,42% in industrie si 4,41% in sectorul farmaceutic.
 
Precizam si ca salariatii cel mai bine platiti sunt cei cu varste cuprinse intre 26 si 43 de ani, categoria 44-54 de ani fiind la un nivel usor mai redus decat cea anterioara, iar dupa 55 de ani nivelul salarial acordat de companii scade semnificativ.
 
Se remarca si faptul ca angajatii cu performante ridicate sunt platiti cu 12% pana la 18% mai mult fata de restul.
 
"Piata muncii s-a schimbat foarte mult de la inceputul pandemiei. Pe langa accelerarea digitalizarii si schimbarile ireversibile generate de flexibilitatea modului de lucru, vorbim si despre evolutii in zona relatiilor de munca, de exemplu, o apetenta crescuta a multor categorii profesionale de a lucra contractual, pe proiecte, si de a nu avea angajamente pe termen lung, ceea ce determina provocari din partea organizatiilor de a-si regandi politicile de resurse umane. Astfel, presiunea data de disponibilitatea fortei de munca de care vorbim de cativa ani continua, dar capata si valente noi. Planurile ambitioase de crestere si transformare ale organizatiilor, inclusiv cele publice, ar putea fi limitate de lipsa resurselor umane. La nivel international, in 2022, angajatul va avea o putere de negociere mai mare, inclusiv in economiile stabile din punct de vedere al pietei muncii, cu atat mai mult in cele emergente din Europa Centrala si de Est, care inca au probleme structurale", mai este precizat in studiul PWC.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cresteri salariale 2022majorari salariale 2022domenii cresteri salariale 2022

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu: majorarile salariale din 2022 ar trebui sa fie mai mari decat au preconizat initial companiile din mediul privat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]