Daca bugetele companiilor private cuprind majorari salariale pentru anul 2022, este demn de precizat ca acestea ar trebui sa tina pasul cu inflatia, observa un studiu recent realizat de PwC Romania.
Concret, este vorba despre despre faptul ca majorarea ratei inflatiei pune presiune pe cresterile salariale, care erau estimate la aproximativ 7%, in medie, pentru 2022. Pentru a compensa cresterea preturilor si a sustine puterea de cumparare aceste majorari salariale ar trebui sa mai creasca cu 2-3 puncte procentuale, remarca studiul citat.
Initial, aceste majorarile salariale pentru 2022 erau raportate la inflatia din vara, care se situa undeva la 4%. Dar, pentru finalul anului specialistii in domeniu preconizeaza ca inflatia va depasi 7%.
"Pentru 2022, companiile isi construisera bugete mai moderate comparativ cu acest an, cand rata medie de majorare a fost de 8,9%, care venea dupa un an 2020 greu, cu intreruperi de activitate, somaj tehnic sau inghetari salariale in multe industrii. Cresterea inflatiei peste estimari in acest an va pune insa presiune pe aceste bugete, iar companiile vor fi nevoite sa isi ajusteze politicile pentru a fi competitive pe piata muncii, tinand cont insa de resursele disponibile", a declarat Daniel Anghel, Partener servicii fiscale si juridice PwC Romania, potrivit
Agerpres.
In ce domenii sunt prognozate cele mai mari cresteri salariale din 2022?
Vorbim despre o crestere de 13% in domeniul marketing si publicitate, 11,06% in cel financiar, 8,75% in asigurari, 6,83% in IT, 5,94% in retail, 5,79% in centrele de servicii, 5,42% in industrie si 4,41% in sectorul farmaceutic.
Precizam si ca salariatii cel mai bine platiti sunt cei cu varste cuprinse intre 26 si 43 de ani, categoria 44-54 de ani fiind la un nivel usor mai redus decat cea anterioara, iar dupa 55 de ani nivelul salarial acordat de companii scade semnificativ.
Se remarca si faptul ca angajatii cu performante ridicate sunt platiti cu 12% pana la 18% mai mult fata de restul.
"Piata muncii s-a schimbat foarte mult de la inceputul pandemiei. Pe langa accelerarea digitalizarii si schimbarile ireversibile generate de flexibilitatea modului de lucru, vorbim si despre evolutii in zona relatiilor de munca, de exemplu, o apetenta crescuta a multor categorii profesionale de a lucra contractual, pe proiecte, si de a nu avea angajamente pe termen lung, ceea ce determina provocari din partea organizatiilor de a-si regandi politicile de resurse umane. Astfel, presiunea data de disponibilitatea fortei de munca de care vorbim de cativa ani continua, dar capata si valente noi. Planurile ambitioase de crestere si transformare ale organizatiilor, inclusiv cele publice, ar putea fi limitate de lipsa resurselor umane. La nivel international, in 2022, angajatul va avea o putere de negociere mai mare, inclusiv in economiile stabile din punct de vedere al pietei muncii, cu atat mai mult in cele emergente din Europa Centrala si de Est, care inca au probleme structurale", mai este precizat in studiul PWC.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<