INS: Castigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei in luna iunie 2024

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 August 2024
12 August 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salarizare iunie 2024seminar national de salarizare
INS: Castigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei in luna iunie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Castigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei in luna iunie a acestui an, fiind mai mare cu 58 lei (+1,1%) fata de mai 2024, potrivit informatiilor publicate in data de 12 august de Institutul National de statistica (INS).

Castigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decat in luna anterioara. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de editare (11.614 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.798 lei).

In luna iunie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

IMPORTANT!

Sunteti invitat sa participati la Seminarul National de Salarizare, la Crowne Plaza Bucuresti, unde specialistele Rodica Mantescu si Luminita Obaciu vor limpezi cu profesionalism toate neclaritatile nou-aparute in domenii vitale ale relatiilor de munca, DETALII AICI >>>

 

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).

In ce domenii au existat cresteri salariale semnificative?
 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de editare, cu 30,2%, si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cu 10%.

Totodata s-au inregistrat cresteri intre 4% si 6,5% in activitati de fabricare a substantelor si produselor chimice, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

Ccresteri intre 2,5% si 4% s-au mai inregistrat in activitati de spectacole, culturale si recreative, transporturi aeriene, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activitati de servicii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia petrolului brut si a gazelor naturale, mai observa INS.

In ce domenii au scazut castigurile salariale?

 

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2024 au fost cauzate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 3% si 6% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 1,5% si 3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de posta si de curier, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), transporturi pe apa, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+4,3%), respectiv in administratia publica (+3,9%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale in vigoare.

In invatamant, castigul salarial mediu net a scazut (-5,8%) in principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, precum si a acordarii in luna mai 2024 a biletelor de valoare (tichete de vacanta). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.



 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]