Va informam ca salariul mediu net a fost 5.185 lei, in luna martie a acestui an, in crestere cu 309 lei (+6,3%) fata de luna februarie, valorile cele mai mari fiind inregistrate in fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.779 lei).
Aceste date au fost publicate in data de 15 mai de Institutul National de Statistica (INS). In luna martie 2024, castigul salarial mediu brut a fost 8.502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decat in luna februarie 2024.
Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, detalii AICI >>>
Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%.
Indicele castigului salarial real a fost 106,8% in luna martie 2024 fata de luna martie 2023. Indicele castigului salarial real a fost 105,9% in martie 2024 fata de luna februarie 2024. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 252,6%, cu 14 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna februarie 2024.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei, precizeaza INS.
Nivelul castigului salarial net a crescut in martie 2024
In luna martie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun, cu 42,1%, si in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 35,6%. Cresteri intre 20% si 24% au fost consemnate in fabricarea bauturilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), telecomunicatii; intre 13% si 17,5% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de servicii anexe extractiei, activitati profesionale, stiintifice si tehnice; intre 7,5% si 12% in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2024 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 11,1% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii;
- intre 3% si 7% in extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.
In sectorul bugetar, castigul salarial mediu net a crescut in luna martie 2024 comparativ cu luna precedenta astfel: in sanatate si asistenta sociala (+6,9%), in principal ca urmare a aplicarii anumitor prevederi legale, in invatamant (+4,6%), urmare reluarii platii cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (+1,7%), prin inceperea acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta) aferente anului 2024, a concluzionat INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<