Asa cum bine stim, angajatii au dreptul la repaus zilnic, saptamanal, concediu de odihna, zile de sarbatori legale si nu numai. In legislatia muncii sunt reglementate toate aceste mecanisme prin care angajatul beneficiaza de un echilibru optim intre munca si odihna.
Evident, prin perioada de repaus intelegem orice perioada care nu este timp de munca. Pauza de masa este de asemenea perioada repaus si despre ea aflam mai multe informatii din Codul Muncii.
Pauza de masa
In mod concret, atunci cand durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Atentie la faptul ca pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Repaus intre zilele de munca
Intre 2 zile de lucru, orice angajat are dreptul la perioada de repaus de minim 12 ore consecutive. Exceptie de la aceasta regula se face atunci cand discutam despre munca in schimburi. In aceasta situatie discutam despre repaus de minim 8 ore intre schimburi.
Munca in schimburi presupune ca exista mai multi angajati care se succed unul pe altul la acelasi post de munca, conform unui program / program rotativ.
Repausul saptamanal
In acest caz discutam despre perioada de repaus de minim 48 de ore consecutive. De regula, acestea sunt zilele de sambata si duminica.
Daca repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Daca acest lucru se intampla, atunci salariatii vor beneficia de spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Art. 137. – (1) Repausul saptamanal, este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (Legea nr. 97/2015 publicata in M.Of. nr. 316 din 8 mai 2015).
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
In ce conditii poate angajatorul sa suspende perioada de repaus saptamanal al angajatilor?
Suspendarea repausului saptamanal este posibila in cazul unor lucrari urgente, cand executarea acestora este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Sarbatorile legale
Art. 139. – (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Lista zilelor libere legale in 2016 o gasiti aici
Atentie la faptul ca aceste prevederi de mai sus, art. 139, nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Atentie la faptul ca prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Munca de noapte
Munca de noapte este munca prestata in intervalul orar 22,00 – 6,00.
Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru
Atentie la faptul ca salariatul de noapte reprezinta fie salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, fie salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, in functie de situatie.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Spre exemplu:
Luna martie are 22 zile lucratoare.
22 zile x 3 ore/zi = 66 ore/luna noapte
Pentru a beneficia de sporul de noapte salariatul trebuie sa lucreze in luna martie 2015 cel putin 66 ore/noapte.
Cate ore de repaus oferi angajatului care a lucrat 12 ore?
Dupa un program de 12 ore salariatul va beneficia de o perioada de repaus de 24 de ore.
Atentie la acest aspect esential: Constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.