legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Compensarea muncii de noapte. Informarea ITM

timp de muncamunca de noapteITMinformarea ITM
Intrebare: O societate are salariati care efectueaza munca de noapte in mod frecvent (adica in fiecare noapte, de luni pana vineri).
1. Acesti salariati se declara lunar la ITM sau numai atunci cand exista modificari privind numarul de salariati care presteaza munca de noapte?
2. Daca salariatii nu beneficiaza de spor pentru munca de noapte, ci doar de program de 7 ore, este corect?
3. In situatia in care este corect sa lucreze doar 7 ore fara sa beneficieze de spor, cate ore trebuie sa apara in pontaj? Daca trebuie trecute 7 ore, cum se raporteaza in declaratia 112? Este considerata norma intreaga?
4. Cate ore se trec in contractul de munca?

Raspuns: Conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Observam ca textul de lege instituie obligatia angajatorilor de a informa inspectoratul teritorial de munca daca utilizeaza in mod frecvent munca de noapte fara alte precizari.

Insa, precizarile au fost facute de Inspectia Muncii pe site-ul oficial, aratand ca:
Angajatorii care utilizeaza in mod frecvent munca in intervalul orar 2200-600 au obligatia de a aduce la cunostinta inspectoratelor teritoriale de munca acest fapt. Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Scopul acestei informari este acela de a crea la nivelul Inspectiei Muncii o baza de informatii care sa ajute la directionarea verificarilor cu aceasta tema.

Prin urmare, veti aduce la cunostinta inspectoratul teritorial de munca numarul de salariati care presteaza munca de noapte si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Atunci cand numarul salariatilor care presteaza munca de noapte creste, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca salariatii noi care presteaza munca de noapte precum si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).

Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte aratand ca salariatul de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

In consecinta, daca munca de noapte este compensata cu reducerea programului de lucru nu se acorda salariatului si spor pentru munca de noapte.

Pontajul trebuie sa reflecte situatia exacta a timpului in care salariatul presteaza munca. Astfel, in pontaj vor fi evedentiate 7 ore de munca de noapte si 1 ora libera platita de care salariatul beneficiaza in compensarea muncii de noapte.

Reducerea duratei normale a muncii pentru compensarea muncii de noapte nu este de natura sa transforme norma intreaga de munca in fractiune de munca. In contractul individual de munca se va inscrie norma de munca de 8 ore iar ca urmare a compensarii muncii de noapte, salariatul va presta munca de noapte 7 ore. Daca in contractul individual de munca veti inscrie durata muncii de 7 ore, prin compensarea muncii de noapte cu reducerea programului de lucru cu 1 ora, salariatul va presta munca de noapte 6 ore.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp de muncamunca de noapteITMinformarea ITM

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 07 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Compensarea muncii de noapte. Informarea ITM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Concediu de maternitate. Concediu crestere copil. Stagiu de cotizareIntrebare: Avem o salariata care se afla in concediu medical 08, fara stagiu de cotizare de 6 luni. Cum se procedeaza cu acest medical? Problema e ca de acum inainte isi va tot aduce medical pana dupa nastere. O afecteaza atunci cand isi v-a depune actelele pentru indemnizatia de crestere a copilului? Daca puteti sa imi spuneti un temei legal, in cazul in care nu platim concediu medical iar angajata v-a actiona in judecata.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Decont concediu medicalIntrebare: Certificat de concediu medical acordat in data 01.09.2020 pentru perioada 18.08.2020-30.08.2020, cod 07 cod diagnostic 994, emis de catre medicul de familie, se plateste in cuantum de 75 % sau 100% si este suportat in totalitate de catre unitate sau de catre FNUASS ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]