Valoarea neta a castigului mediu net s-a situat la 2.391 de lei, in urcare cu 11 lei (+0,5%), conform informatiilor Institutului National de Statistica (INS).
Conform statisticii, cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei — inclusiv activitati de servicii informatice, respectiv 6.009 lei, iar cele mai mici in domeniul hoteluri si restaurante (1.418 lei).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, in iulie 2017 castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 113,5%.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna iulie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,0%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2017.
In luna iulie 2017, comparativ cu iunie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna iulie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte) si a negocierilor salariale.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In ce domenii au avut loc cele mai semnificative majorari ale castigului salarial mediu net
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), cu 16,2%, respectiv cu 13,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; intre 4,0% si 9,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, agricultura, vanatoare si servicii anexe, cercetare-dezvoltare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea si epurarea apelor uzate; intre 2,5% si 3,5% in transporturi aeriene, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), transporturi pe apa, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in unele activitati din sectorul economic, ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a angajarii de personal cu castiguri salariale mici, a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri in luna precedenta.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 14,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% in activitati de editare; intre 6,0% si 7,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea bauturilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice; intre 3,5% si 6,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii.
Totodata, in sectorul bugetar, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+5,1%), in urma aplicarii prevederilor legale in vigoare, si in sanatate si asistenta sociala (+0,3%). La polul opus, s-a situat invatamantul, unde castigul salarial mediu net a scazut, in iulie, cu 3,5%, comparativ cu luna precedenta, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.
Sursa: INS