INS: castigul salarial mediu net a CRESCUT la 5.242 lei in luna iulie 2024

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Septembrie 2024
12 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salariu mediu net iulie 2024castig salarial mediu net iulie 2024
INS: castigul salarial mediu net a CRESCUT la 5.242 lei in luna iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru romani, castigul salarial mediu net a crescut la 5.242 lei in luna iulie 2024, fiind mai mare cu 66 de lei, respectiv 1,3%, fata de luna iunie 2024.

Precizam ca, la randul sau, castigul salarial mediu brut a ajuns in iulie la 8.580 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 100 lei (+1,2%), conform informatiilor publicate in data de 12 august, de catre Institutul National de statistica (INS).

Castigul salarial mediu net - crestere cu 14,8%
 

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (13.052 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (3.054 lei).

Indicele castigului salarial real a fost 108,9% in luna iulie 2024 fata de luna iulie 2023, iar indicele castigului salarial real a fost 100,7% in iulie 2024 fata de luna iunie 2024.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna iunie 2024.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei, conform INS.

Totodata, in luna iulie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a aplicarii prevederilor legale, acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-a datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Salariu mediu net - in ce domenii a crescut semnificativ?
 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat astfel: 25,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 18,4% in transporturi aeriene; intre 7,5% si 9,5% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea altor mijloace de transport, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de posta si de curier, fabricarea produselor din tutun; intre 3,5% si 7,0% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea de mobila, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor textile, alte activitati de servicii, alte activitati industriale n.c.a., comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, hoteluri si restaurante, industria metalurgica.

La polul opus, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat astfel: cu 19,0% in activitati de editare, respectiv cu 9,3% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 3,0% si 4,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), telecomunicatii.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (-4,3%), in principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, respectiv in administratia publica (-0,4%)...mai multe pe INS >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]