INS: castigul salarial mediu net in luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei

castigul salarial mediu net noiembrie 2023salariu mediu in crestere
INS: castigul salarial mediu net in luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariatii romani, castigul salarial mediu net in luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei, in crestere 1,6%, respectiv cu 73 de lei, fata de luna octombrie 2023.
 
Aceste informatii au fost publicate in data de 12 ianuarie, de catre Institutul National de Statistica (INS). 
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
 
Iar raspunsul a fost ca, in esenta, aveti nevoie de doar 2 lucruri: 
  • o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
  • solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>> 
 
Castigul salarial mediu brut a fost 7.766 lei, cu 257 lei (+3,4%) mai mare decat in luna octombrie 2023. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (10.935 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.620 lei).
 
Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,1%.
 
In luna noiembrie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2023, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea de masini, utilaje si echipamente, cu 15,8%, respectiv cu 15,7% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, iar intre 7% si 11,5% in fabricarea echipamentelor electrice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia minereurilor metalifere, fabricarea de mobila, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.
 
De asemenea, au mai fost consemnate cresteri intre 4% si 6,5% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), colectarea si epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), alte activitati industriale, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, transporturi pe apa, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de posta si de curier.
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna octombrie 2023 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte). Incepand cu luna noiembrie 2023 au intrat in vigoare si unele prevederi legale conform carora s-a eliminat aplicarea anumitor facilitati fiscale pentru unele domenii de activitate.
 
Cele mai semnificative reduceri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in agricultura, vanatoare si servicii anexe cu 5,8% si in activitati de editare cu 5,4%.
 
De asemenea, au mai fost scaderi intre 1% si 5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, industria alimentara, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), alte activitati extractive.
 
In sectorul bugetar, in luna noiembrie 2023 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+1,7%), in invatamant (+0,3%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,2%).
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
castigul salarial mediu net noiembrie 2023salariu mediu in crestere

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS: castigul salarial mediu net in luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]