Intrebare:
I. Daca acordam tichete de masa ulterior lunii pentru care se cuvin, in prima decada a lunii urmatoare, este legala prevederea conform careia salariatilor care pleaca in cursul lunii nu li se mai acorda tichete de masa?
II. Daca da, ce se va intampla cu tichetele neridicate de salariati care au parasit locul de munca fara a-si face nota de lichidare?
Raspuns:
I. Potrivit art. 5 din Legea nr. 142/1998 “angajatorul distribuie salariatilor tichete de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare”.
De exemplu:
La sfarsitul lunii august se distribuie tichete de masa pentru luna septembrie. Pentru luna septembrie a acestui an se distribuie fiecarui salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna, respectiv 21 de tichete de masa.
Astfel, distribuirea de tichete de masa ulterior lunii pentru care se cuvin este o incalcare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea de tichete de masa.
II. Potrivit art. 25 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998, aprobate de Hotararea Guvernului nr. 5 din 14 ianuarie 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 1999 “tichetele de masa neutilizate de salariati si returnate de catre angajator unitatii emitente se pastreaza de catre aceasta o perioada stabilita potrivit dispozitiilor legale”.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca Orele suplimentare si munca in zi de repaus Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In anexa nr. 3 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 este prezentata “inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind emiterea, achizitionarea si utilizarea tichetelor de masa”.
Pentru mai multe detalii despre tichete de masa, deduceri personale, coeficienti de ierarhizare click aici