In luna ianuarie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.031 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai mic decat in luna decembrie 2021. In acest context, salariul mediu net a fost 3.698 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 181 lei (-4,7%).
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, informeaza
Institutul National de Statistica (INS).
Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.
In luna ianuarie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii in luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 32,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 31,9% ?n fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
• intre 15,0% si 25,0% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistr?ri audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe);
• intre 10,5% si 14,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, cercetare-dezvoltare, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi;
• intre 7,0% si 10,0% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, aplicarii prevederilor legale, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).
Cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni s-au inregistrat in activitati de editare (+11,4%), hoteluri si restaurante (+6,5%), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (+4,8%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+3,1% ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), sanatate si asistenta sociala (+1,7%), respectiv in administratia publica (+0,5%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<