Aceste date au fost metionate intr-un comunicat de presa al BNS, intr-o analiza asupra Raportului de tara 2017, conform Agerpres.
"Guvernul a comunicat, inca din luna ianuarie a.c., ca are deja un calendar asumat de crestere a salariului minim, ca urmare consultarea partenerilor in acest sens a devenit o simpla formalitate.(...) Este ingrijorator faptul ca actualul Guvern nu este preocupat de politica salariala in sectorul privat, mai mult, exista intentia de a avea in sectorul bugetar un salariu minim de baza mai mare decat in sectorul concurential. Lipsa unei politici salariale coerente a condus la cresterea discrepantelor intre nivelul salariilor din administratie publica si restul sectoarelor concurentiale. Nu exista interes pentru corectarea problemelor create in sistemul negocierilor colective, ca urmare aceste discrepante se vor adanci", este precizat in comunicatul BNS.
In 2015 castigul salarial in sectorul bugetar era cu aproximativ 12% mai mare decat in sectorul privat
Cei de la BNS mai atrag atentia asupra unui aspect important: inca 2015 castigul salarial in sectorul bugetar era cu aproximativ 12% mai mare decat in sectorul concurential. Iar asta nu este tot. Se estimeaza ca in anul 2020, in sectorul bugetar, salariul mediu brut va fi mai mare cu aproximativ 28% fata de cel din sectorul privat.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"Din pacate, inegalitatile si inechitatile vor continua sa existe, inclusiv in salarizarea in sectorul public, noul sistem se intentioneaza a fi construit mai degraba plecand de la salariile actuale in plata, fara a construi corelatii de nivel intre functii si intre familii ocupationale. (...) singurul element care mai asigura unicitatea sistemului public de salarizare este existenta unui singur act normativ care aduna prevederi ce se adreseaza fiecarei familii ocupationale", observa reprezentantii BNS.
Acestia au mai remarcat faptul ca firmele din Romania sunt dezinteresate cu privire la formarea angajatilor, investesc foarte putin atunci cand vine vorba de formarea profesionala a acestora, mai putin decat in multe alte tari din Europa.