Va informam ca in luna ianuarie 2024, castigul salarial mediu brut a fost 7.976 lei, cu 325 lei (-3,9%) mai mic decat in luna decembrie 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.859 lei, in scadere cu 220 lei (-4,3%) fata de luna decembrie 2023.
Mentionam si ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (11193 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2733 lei), conform Institutului National de Statistica (INS).
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>>
Castigul salarial mediu net - Ianuarie 2024 comparativ cu Ianuarie 2023
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,2%.
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
? Indicele castigului salarial real1 a fost 106,3% in luna ianuarie 2024 fata de luna ianuarie 2023.
? Indicele castigului salarial real a fost 94,7% in ianuarie 2024 fata de luna decembrie 2023.
? Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 239,7%, cu 13,6 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna decembrie 2023.
Ianuarie 2024 comparativ cu Decembrie 2023
In luna ianuarie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna decembrie 2023, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net din luna ianuarie au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 34,1% in extractia carbunelui superior si inferior;
• intre 19,0% si 27,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
• intre 7,0% si 18,0% in alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor textile, colectarea si epurarea apelor uzate, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea hartiei si a produselor din hartie, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, constructii, activitati de editare.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), observa INS.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• intre 7,0% si 10,0% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, alte activitati industriale n.c.a.;
• intre 1,0% si 6,0% in extractia minereurilor metalifere, hoteluri si restaurante, activitati de posta si de curier, activitati de spectacole, culturale si recreative.
In sectorul bugetar, in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+11,1%), in sanatate si asistenta sociala (+0.7%), respectiv in administratia publica (+0,3%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<