INS: castigul salarial mediu net in ianuarie 2024 a fost de 4.859 lei, in SCADERE

salariu mediu net ianuarie 2024salariu mediu net in scadere
INS: castigul salarial mediu net in ianuarie 2024 a fost de 4.859 lei, in SCADERE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca in luna ianuarie 2024, castigul salarial mediu brut a fost 7.976 lei, cu 325 lei (-3,9%) mai mic decat in luna decembrie 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.859 lei, in scadere cu 220 lei (-4,3%) fata de luna decembrie 2023.
 
Mentionam si ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (11193 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2733 lei), conform Institutului National de Statistica (INS).
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
 
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>> 
 

Castigul salarial mediu net - Ianuarie 2024 comparativ cu Ianuarie 2023

 
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,2%.
 
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
 
? Indicele castigului salarial real1 a fost 106,3% in luna ianuarie 2024 fata de luna ianuarie 2023.
? Indicele castigului salarial real a fost 94,7% in ianuarie 2024 fata de luna decembrie 2023.
? Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 239,7%, cu 13,6 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna decembrie 2023.
 
Ianuarie 2024 comparativ cu Decembrie 2023
 
In luna ianuarie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna decembrie 2023, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net din luna ianuarie au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
 

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

 
• cu 34,1% in extractia carbunelui superior si inferior;
• intre 19,0% si 27,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
• intre 7,0% si 18,0% in alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor textile, colectarea si epurarea apelor uzate, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea hartiei si a produselor din hartie, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, constructii, activitati de editare.
 
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), observa INS.
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
• intre 7,0% si 10,0% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, alte activitati industriale n.c.a.;
• intre 1,0% si 6,0% in extractia minereurilor metalifere, hoteluri si restaurante, activitati de posta si de curier, activitati de spectacole, culturale si recreative.
 
In sectorul bugetar, in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+11,1%), in sanatate si asistenta sociala (+0.7%), respectiv in administratia publica (+0,3%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu net ianuarie 2024salariu mediu net in scadere

Data aparitiei: 14 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS: castigul salarial mediu net in ianuarie 2024 a fost de 4.859 lei, in SCADERE Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]