Noi modificari in ce priveste remuneratiile din sistemul public ar putea face ca majorarea salariilor sa tine cont de performantele profesionale individuale ale angajatilor.
Astfel, un document oficial prezentat recent de Mediafax arata ca salariile bugetarilor ar putea fi stabilite intre o limita minima si una maxima:
"Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite".
Acelasi document indica faptul ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza.
Cu toate acestea, din cauza constrangerilor financiare, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.
Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.
Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.
Sursa: Mediafax