Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a facut recent referire la faptul ca desi sporurile sunt in prezent la 13% din totalul cheltuielilor salariale, exista si categorii ocupationale pentru care se acorda sporuri de 85%.
"Per total cheltuieli salariale in momentul de fata nivelul sporurilor reprezinta 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neaparat foarte mult, insa sunt categorii ocupationale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezinta 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca Ministerul al Muncii este sa ne uitam la ce raportare se fac salariile in plata. Aceste sporuri exista in primul rand in sistemul de sanatate si sistemul de justitie.
Acolo sunt aceste sporuri de 85% si de aceea va spun ca nu putem sa le tratam cu usurinta pentru ca vorbim de fapt de fapt de sporuri care completeaza veniturile celor din sanatate care acum au fost in prima linie a combaterii pandemiei. Si pentru asta ne trebuie foarte multa precautie si intelepciune si sa gasim niste instrumente cu adevarat echitabile care sa stimuleze", a declarat Raluca Turcan in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Agerpres.
De asemenea, ministrul Muncii a confirmat ca se lucreaza la o noua lege a salarizarii, anuntata inca de la inceputul mandatului, si ca aceasta leg ear putea fi realizata in doua luni. Potrivit ministrului, se intentioneaza introducerea unei grile de
salarizare pentru institutii cu rol de reglementare precum Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energie (ANRE) sau Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
"In primul rand sa se astepte la o perioada de evaluare, o perioada in care in care in spatiul public sa vorbim mai mult despre rolul institutiilor publice si cum putem sa le aducem mai aproape de oameni si, de asemenea, cum sa le crestem performanta. In niciun caz sa nu considere ca le poarta gand rau, ci ne gandim cu totii cum am putea face ca cei care lucreaza in sistemul bugetar sa fie mai motivati sa aduca institutia mai aproape de oameni.
De aceea, in privinta salarizarii n-am sustinut o abordare din aceasta hei-rupista, in care sa spunem "taiem sporurile, ca nu sunt necesare". Ci dimpotriva, o abordare temeinica in care fiecare spor este analizat, incercat sa fie clasat in categoria pentru care a fost creat. Daca sporul respectiv este necesar poate fi pastrat, poate fi pastrat intr-o suma mai mica sau daca nu e necesar poate fi eliminat", a declarat Raluca Turcan.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<