Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a facut recent mai multe precizari referitoare la salariile angajatilor din Educatie si Sanatate in contextul elaborarii unor noi legislatii privind salarizarea bugetarilor.
"In Memorandum (privind stabilirea principiilor pentru reanalizarea salarizarii bugetarilor, n.r.) am spus ca se stabileste acelasi salariu de baza in plata in functie de care toate sporurile intra dupa aceea in salariul de baza al fiecarui angajat, acele sporuri pe care le primesc toti angajatii. (...) Daca acele sporuri sunt date pentru toti angajatii, de ce sa nu fie incluse in salariul de baza, reasezat salariul de baza pe grila, iar daca ajungi sa dai un spor, acela sa fie pentru conditii exceptionale de munca sau motivational. Ca sa raspund scurt si ferm: nu va scadea niciun venit in Sanatate. Punct. Nu va scadea niciun venit nici in Sanatate, nici in Educatie, pentru ca vorbim despre sporuri care se dau fie pentru anumite specialitati, cum e in Sanatate, fie pentru anumite activitati, si atunci se face o reasezare pe grila de
salarizare a respectivelor profesii", a afirmat Rauca Turcan, potrivit Agerpres.
Totodata, ministrul Muncii a atras atentia asupra dezechilibrelor uriase care exista, in opinia sa, in ce priveste salariile din aria bugetara.
"Este o metoda simpla, care s-a mai aplicat in 2010 si 2011 si a dat rezultate, doar ca dupa aceea ghiciti ce majoritate parlamentara a venit si a creat iarasi exceptii si exceptii, iar legea unitara a ajuns sa fie profund neunitara. Exista in mod vadit in spatiul public o tendinta de dezinformare, in special din partea unor actori politici care se simt oarecum vinovati pentru ca dupa atata timp petrecut la guvernare avem in sistemul public de salarizare niste inechitati crase, niste dezechilibre uriase, soldate cu costuri din banii publici care se resimt in fiecare an, pentru ca orice inechitate in sistemul public de salarizare a condus la procese in justitie, recuperari salariale, plati din urma", a precizat Raluca Turcan.
In ce priveste memorandumul referitor la salarizarea personalului platit din fonduri publice, acesta a fost adoptat saptamana trecuta si se asteapta in termen de 30 de zile propuneri si solutii din partea tuturor ministerelor privind salarizarea familiilor ocupationale din subordine.
Memorandumul care stabileste principiile care vor sta la baza reanalizarii si elaborarii cadrului legal privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptat in sedinta de Guvern de joi, iar ministerele au la dispozitie 30 de zile sa transmita propunerile privind politica de salarizare in sistemul public.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<