Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, majorari salariale pentru personalul platit din fonduri publice, avand in vedere faptul ca, in ultimii doi ani, drepturile salariale ale acestor persoane au fost inghetate, ca urmare a masurilor fiscal-bugetare adoptate in contextul economic actual, determinat de criza generata de pandemia de COVID-19, dar si de criza razboiului din Ucraina.
Majorarile salariale se acorda incepand cu luna august 2022, sub forma unei patrimi din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu exceptia celui care ocupa functii de demnitate publica si a celui incadrat la nivelul administratiei publice locale.
Majorarile se acorda cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.
Ministrul Muncii, Marius Budai a adaugat si ca aceste cheltuieli se vor face cu incadrarea in bugetul deja aprobat.
"Astazi (n.n 26 august), Ministerul Muncii a propus spre dezbatere Guvernului si au fost si aprobate trei ordonante de urgenta. Prima ordonanta de urgenta se refera la majorarea incepand cu 1 august a salariilor lucratorilor din mediul bugetar, acei lucratori care nu erau la nivelul din 2022. Majorarea consta in acordarea unei patrimi din diferenta aflata in plata si nivelul prevazut in Legea 153 pentru anul 2022", a precizat Budai, dupa sedinta Executivului, potrivit
Agerpres.
Ministrul Muncii a mai precizat si ca:
"In general, majorarile vor fi in jurul sumei de 150 lei la angajat si sunt angajati care vor primi si mai putin. Iar, in afara de personalul medical care deja stim ca este la nivelul din 2022, mai sunt salariati in cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 si acei salariati nu primesc majorarea pentru ca deja sunt acolo".
(...)
"Impactul bugetar este in jur de 2 miliarde lei, undeva la 2,1 miliarde lei, dar nu este trecut un impact bugetar suplimentar din cauza a ceea ce v-am spus, pentru ca se face cu incadrarea in cheltuielile bugetare deja aprobate. Este articol separat in ordonanta de urgenta. Stiti foarte bine ca s-au blocat angajarile pentru semestrul al doilea din anul 2022, la inceput de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem o economie si se pot incadra aceste cheltuieli", a concluzionat ministrul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<