Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, majorari salariale pentru personalul platit din fonduri publice, avand in vedere faptul ca, in ultimii doi ani, drepturile salariale ale acestor persoane au fost inghetate, ca urmare a masurilor fiscal-bugetare adoptate in contextul economic actual, determinat de criza generata de pandemia de COVID-19, dar si de criza razboiului din Ucraina.
Majorarile salariale se acorda incepand cu luna august 2022, sub forma unei patrimi din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu exceptia celui care ocupa functii de demnitate publica si a celui incadrat la nivelul administratiei publice locale.
Majorarile se acorda cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.
Ministrul Muncii, Marius Budai a adaugat si ca aceste cheltuieli se vor face cu incadrarea in bugetul deja aprobat.
"Astazi (n.n 26 august), Ministerul Muncii a propus spre dezbatere Guvernului si au fost si aprobate trei ordonante de urgenta. Prima ordonanta de urgenta se refera la majorarea incepand cu 1 august a salariilor lucratorilor din mediul bugetar, acei lucratori care nu erau la nivelul din 2022. Majorarea consta in acordarea unei patrimi din diferenta aflata in plata si nivelul prevazut in Legea 153 pentru anul 2022", a precizat Budai, dupa sedinta Executivului, potrivit
Agerpres.
Ministrul Muncii a mai precizat si ca:
"In general, majorarile vor fi in jurul sumei de 150 lei la angajat si sunt angajati care vor primi si mai putin. Iar, in afara de personalul medical care deja stim ca este la nivelul din 2022, mai sunt salariati in cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 si acei salariati nu primesc majorarea pentru ca deja sunt acolo".
(...)
"Impactul bugetar este in jur de 2 miliarde lei, undeva la 2,1 miliarde lei, dar nu este trecut un impact bugetar suplimentar din cauza a ceea ce v-am spus, pentru ca se face cu incadrarea in cheltuielile bugetare deja aprobate. Este articol separat in ordonanta de urgenta. Stiti foarte bine ca s-au blocat angajarile pentru semestrul al doilea din anul 2022, la inceput de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem o economie si se pot incadra aceste cheltuieli", a concluzionat ministrul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<