Saptamana trecuta, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat ca introducerea unui indicator de performanta pentru bugetari, element care nu este specific contractelor individuale de munca, poate fi folosit doar ca instrument care sa stea la baza unor bonusuri financiare, nu si pentru diminuarea veniturilor salariale.
In acest sens, acesta a declarat urmatoarele: "Nu poate fi instrument pentru diminuare veniturilor salariale. Va fi dificil sa identifici criterii de performanta in multe domenii. Spre exemplu pentru cineva care lucreaza la registratura. Ce criteriu introduci sa inregistreze 100 de documente pe zi? Ce sa faca? Sa iasa pe strada si sa se roage de lume sa vina la ghiseu sa inregistreze documente?".
De asemenea, presedintele BNS e de parere ca in contextul amintit e necesar un proces de evaluare a muncii in mediul bugetar, asa cum se intampla in privat. Potrivit liderului sindical, introducerea indicatorului de performanta poate lasa loc abuzurilor pentru ca exista mult subiectivism:
"Un mecanism de stimulare e binevenit, dar dificil de pus in practica. Actuala lege este corecta, dar cred ca a lipsit eevaluarea individuala a lucratorilor. Ea se face superficial si pe ochi frumosi, rezultatele la concursuri se stiu dinainte. Lipseste curajul politic, vointa pentru evaluarea corecta a resurselor umane si lipsesc resursele financiare".
Salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva un document oficial obtinut de Mediafax.
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Sursa: Mediafax