Acordarea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap, in cazul cadrelor militare

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Decembrie 2017
20 Decembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
acordare concediu si indemnizatie copilcadre militare acordare concediu crestere copilconcediu crestere copil cu handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dispozitiile legale care limiteaza, in cazul cadrelor militare, acordarea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 7 ani, sunt neconstitutionale - Exceptie de neconstitutionalitate formulata direct de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la art. 61 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modificata si completata si la art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, modificata si completata, apreciind ca acestea aduc atingere prevederilor art. 16 si art. 34 din Constitutia Romaniei privind egalitatea in drepturi si dreptul la ocrotirea sanatatii.

Dispozitiile legale criticate, prin care se limiteaza acordarea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 7 ani, datorita statutului special generat de situatia militara a parintelui, fata de celelalte categorii socio-profesionale pentru care se acorda concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani, aduc atingere principiului egalitatii cetatenilor in fata legii.

Asa fiind, diferentierea intre regimul juridic al asigurarilor sociale aplicabil cadrelor militare in activitate sau functionari publici cu statut special, fata de cel stabilit pentru asiguratii care nu fac parte din aceasta categorie, nu se justifica in mod obiectiv si rezonabil. Dreptul la concediu si la indemnizatia pentru ingrijirea copilului cu handicap este consacrat pentru toate categoriile de asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, fara nici o distinctie intre diferitele categorii de asigurati.

Bineinteles, legiuitorul este liber sa instituie dispozitii derogatorii de la reglementarile generale instituite prin legea-cadru, in privinta anumitor conditii si criterii de acordare a unor drepturi de asigurari sociale ori in privinta cuantumului si a modului de calcul ale acestora.

Cu toate acestea, Avocatul Poporului considera ca limitarea unei categorii de persoane de la beneficiul unei forme de asigurare, prevazut de lege pentru toate categoriile de asigurati, nu se poate realiza fara a fi incalcat principiul constitutional al egalitatii in drepturi. Aceasta solutie vizeaza si dreptul cadrelor militare in activitate si a functionarilor publici cu statut special de a beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani si a indemnizatiei aferente. In calitate de asigurati, cadrele militare in activitate nu se deosebesc de celelalte categorii de asigurati, astfel ca instituirea unui tratament juridic diferentiat, care ii priveaza pe acestia de beneficiul unei forme de asigurare sociala prevazute de lege pentru toate persoanele asigurate, apare ca fiind discriminatorie.

Prin stabilirea concediului pentru ingrijirea copilului cu handicap pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani si a indemnizatiei aferente, legiuitorul a avut in vedere protectia copilului, nevoia acestuia de a primi ingrijiri medicale din partea parintelui, indiferent de categoria socio-profesionala din care face parte.

De asemenea, Avocatul Poporului considera ca prin dispozitiile legale criticate este incalcat si principiul constitutional care consacra dreptul la ocrotirea sanatatii, intrucat prin imposibilitatea parintelui care este cadru militar activ de a beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani si a indemnizatiei aferente, se aduce o atingere grava interesului copilului, acela de a beneficia de ingrijiri medicale corespunzatoare.


Sursa: Agerpres


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]