Secretarul de stat in Ministerul Investitilor si Proiectelor Europene (MIPE), Marius Vasiliu, este de parere ca modificarile legii salarizarii unitare trebuie sa schimbe conceptia actuala care declara aplicarea principiului "la munca egala, plata egala".
In cadrul consultarilor recente organizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizarii si elaborarea cadrului legal privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, acesta a atras atentia asupra necesitatilor reale cu privire la
salarizare.
"In cadrul intalnirii, Marius Vasiliu a subliniat faptul ca modificarile legii salarizarii unitare trebuie sa fie gandite intr-o noua filosofie care sa schimbe paradigma actuala care doar clameaza aplicarea principiului "la munca egala, plata egala". Nu este suficienta doar ajustarea grilei de salarizare si a coeficientilor de ierarhizare, ci trebuie ca aceste modificari sa fie rezultatul unei reforme profunde care intr-adevar sa elimine inechitatile din sistemul de salarizare, prin eliminarea egalitatilor nedrepte date de actuala forma care se bazeaza de fapt pe principiul "functii egale, plata egala", nu "la munca egala, plata egala. Marius Vasiliu a sustinut in acest sens punctul de vedere al MIPE, unul de altfel in acord cu Programul de Guvernare, dar mai ales cu reformele propuse in PNRR, care vad aceasta schimbare a principiilor de salarizare la pachet cu reforma functiei publice", se arata in comunicatul MIPE, citat de Agerpres.
Totodata, conform aceleiasi surse, sunt necesare corelari intre munca si nivelul de salarizare din sistemul public. "De asemenea, este nevoie de o evaluare a justetei cu care coordonarea de proiecte cu fonduri externe nerambursabile in administratia publica se reflecta in salarizarea intregului personal implicat in desfasurarea activitatilor, respectiv in indeplinirea sarcinilor uzuale de serviciu pentru care functionarii sunt remunerati din fonduri nationale”, infromeaza acelasi comunicat.
Potrivit MIPE, obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizeaza asigurarea unei politici de salarizare echitabile si sustenabile prin eliminarea discrepantelor salariale existente in prezent in sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor functiilor in cadrul domeniilor de activitate, precum si intre domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum si instituirea unui sistem de stimulare a performantei, subliniaza documentul citat.
"PNRR este despre reforme reale cu impact in viata noastra, a tuturor, acesta fiind un exemplu, pana la urma, de imbunatatire a eficientei administratiei publice, nu doar de corectare a unor inechitati in cadrul unei categorii de angajati", a precizat secretarul de stat in MIPE.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<