Asa se face ca ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a scris in cadrul retelei de socializare Facebook ca s-au facut deja pasi importanti pentru a se corecta deficientele existente in sistemul public. Asa ca, pentru prima oara medicii vor avea salarii mari, similare cu cele castigate de medicii din UE.
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog: "Am facut deja pasi importanti pentru a corecta o parte din deficientele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima data, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeana. Cresteri semnificative au avut loc si in acest an. Dotarea spitalelor cu aparatura moderna este o prioritate. Am livrat echipamente de anestezie, radioterapie si de diagnostic imagistic de ultima generatie in foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii. Vom continua politica de achizitii de echipamente moderne pana cand absolut toate spitalele judetene, regionale si universitare vor avea dotarile de care pacientii nostri au nevoie."
Statisticile arata ca, in ultimii 10 ani, mai bine de 5.000 de medici au parasit sistemul public de sanatate, pentru a lucra in mediu privat:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Sistemul public de sanatate a pierdut 5.000 de medici din 1997 pana in prezent, in timp ce peste 21.000 de medici au intrat in sistemul privat, conform analizei Profit.ro. Astfel, peste 35.000 de medici si 80.000 de asistenti medicali activau in sistemul public in 2016. Cifrele pentru sectorul privat arata ca aici activeaza peste 21.000 medici si 42.000 de asistenti medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atat migratia tinerilor doctori peste hotare, cat si parasirea sistemului de stat de profesionisti pentru mediul privat", a mai completat seful Ministerului Sanatatii.
Ministrul a mai precizat si ca romanii nu ar trebui sa fie nevoiti sa se trateze in mediul privat:
"Multi dintre romani nu isi permit sa se trateze in mediul privat. Nici nu ar trebui sa fie nevoiti sa o faca. Plata contributiilor la asigurarile de sanatate le garanteaza accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sanatate trebuie sa fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru romani, dar si principalul furnizor de calitate", a concluzionat Florian Bodog.