Analizam mai jos cazul unei salariate care trebuie sa revina la munca incepand cu data de 2.07.2013 din concediu crestere copil 2 ani. Salariata in cauza nu doreste sa mai revina la munca astfel ca vom vedea cum va proceda angajatorul si in ce masura ii poate desface contractul de munca in situatia prezentata.
Solutia consultantului:
Salariata care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, ii sunt aplicabile dispozitiile OUG 111/2010 . Astfel, potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (CCC), este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Observam ca in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului nu se aplica interdictiile de desfacere ale contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, angajatorul va putea dispune concedierea cu incalcarea acestor interdictii numai in situatia reorganizarii judiciare sau a falimentului.
Incetarea raporturilor de munca este o notiune care include si situatia concedierii pentru motive disciplinare, asa incat apreciem ca OUG 111/2010 interzice inclusiv concedierea disciplinara a salariatei revenita din concediu pentru cresterea copilului.
Asadar, interdictia de a dispune incetarea raporturilor de munca se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate cu perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.
Avand in vedere aceste dispozitii legale nu veti putea inceta contractul de munca, cu pana la 6 luni de la implinirea copilului a varstei de 2 ani respective 3 ani in cazul copilului cu handicap, decat la solicitarea salariatei. Astfel, salariata trebuie fie sa inregistreze o cerere de revenire la locul de munca fie o cerere de incetare a contractului cu acordul ambelor parti (art. 55 lit. b) din Codul muncii - Legea 53/2003).