Intrebare: Care este documentul justificativ corect in cazul platii prin casierie a drepturilor salariale a angajatilor unei societati:
- doar statul de salarii, semnat de fiecare salariat (dar care in opinia mea atesta doar plata salariului, nu si data la care a avut loc aceasta plata), sau:
- statul de salarii semnat, insotit si de dispozitii de plata catre casierie semnate de fiecare salariat (care atesta si data platii salariului, foarte importanta pentru a dovedi la o adica plata cu intarziere a salariului unui angajat)?
Raspuns: In Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile se specifica faptul ca formularul “Stat de salarii” circula la casieria unitatii pentru efectuarea platii sumelor cuvenite, dobandind astfel si calitatea de document justificativ pentru plata salariilor.
De altfel, in aceste Norme se specifica ca statul se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil “separat de celelalte acte justificative de plati”, ceea ce intareste concluzia ca statul de plata constituie si document justificativ pentru plata.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
La randul sau, formularul “Dispozitie de plata/incasare catre casierie” se utilizeaza ca dispozitie de plata, atunci cand nu exista alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.).
De asemenea, prin aceste Norme se prevede continutul minimal de informatii al acestor documente financiar-contabile, astfel ca nimic nu impiedica societatea sa adapteze formularul de stat de salarii si sa introduca o rubrica cu data ridicarii/platii salariului.
Totodata, art. 168 alin. 1 din Codul muncii prevede expres ca plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
In concluzie, statul de salarii constituie document justificativ pentru plata in numerar a salariilor, insa societatea poate stabili prin norme interne proprii emiterea suplimentara a dispozitiei de plata catre casierie.