Statul de plata: este considerat document justificativ pentru plata in numerar a salariilor?

salariisalarizarecodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Care este documentul justificativ corect in cazul platii prin casierie a drepturilor salariale a angajatilor unei societati:
 
- doar statul de salarii, semnat de fiecare salariat (dar care in opinia mea atesta doar plata salariului, nu si data la care a avut loc aceasta plata), sau:
 
- statul de salarii semnat, insotit si de dispozitii de plata catre casierie semnate de fiecare salariat (care atesta si data platii salariului, foarte importanta pentru a dovedi la o adica plata cu intarziere a salariului unui angajat)?
 

Raspuns: In Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile se specifica faptul ca formularul “Stat de salarii” circula la casieria unitatii pentru efectuarea platii sumelor cuvenite, dobandind astfel si calitatea de document justificativ pentru plata salariilor.
 
De altfel, in aceste Norme se specifica ca statul se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil “separat de celelalte acte justificative de plati”, ceea ce intareste concluzia ca statul de plata constituie si document justificativ pentru plata.
 
La randul sau, formularul “Dispozitie de plata/incasare catre casierie” se utilizeaza ca dispozitie de plata, atunci cand nu exista alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.).
 
De asemenea, prin aceste Norme se prevede continutul minimal de informatii al acestor documente financiar-contabile, astfel ca nimic nu impiedica societatea sa adapteze formularul de stat de salarii si sa introduca o rubrica cu data ridicarii/platii salariului.
 
Totodata, art. 168 alin. 1 din Codul muncii prevede expres ca plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
 
In concluzie, statul de salarii constituie document justificativ pentru plata in numerar a salariilor, insa societatea poate stabili prin norme interne proprii emiterea suplimentara a dispozitiei de plata catre casierie.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariisalarizarecodul muncii

Data aparitiei: 17 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Statul de plata: este considerat document justificativ pentru plata in numerar a salariilor? Nota: 4.5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]