In acest context, aceasta nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei.
"In cazul in care o firma se afla in insolventa, administratorul societatii respective care are si calitatea de salariat poate beneficia de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani? Daca da, care este termenul de depunere al documentelor?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Precizam in ca de la inceput ca insolventa angajatorului nu reprezinta o cauza legala pentru neacordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
IMPORTANT! Nu exista un termen pentru depunerea cererii, insa indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la termene diferite in functie de termenul de la care a fost depusa cererea.
Ce prevede art. 15 alin. (1) din OUG 111/2010?
- incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
- incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
- incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
- de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
Sursa: PortalCodulMuncii