Din pacate, nu, nu este legal. Art. 252 din Codul muncii prevede faptul ca angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca de la data savarsirii faptei au trecut mai mult de 6 luni, salariatul nu mai poate fi cercetat disciplinar.
In mod clar, angajatul este indatorat sa respecte disciplina muncii. Puterea disciplinara a angajatorului ii da dreptul sa aplice sanctiuni in caz de indisciplina. Cea mai grava sanctiune disciplinara este desfacerea contractului de munca.
Angajatorului ii revine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare, conform legii, CIM (contract individual de munca), CCM (contract colectiv de munca la nivel de unitate, acolo unde mai exista incheiat unul) si RI (regulament intern).
"In materie disciplinara, anchetatorul este si acuzator; angajatorul este partea lezata prin savarsirea abaterii, tot el este cel care constata fapta, o cerceteaza, stabileste sanctiunea disciplinara si o aplica.", explica specialistii Consilier Codul Muncii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Concedierea perfect legala
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Atentie si la conditiile raspunderii disciplinare:
- Fapta trebuie sa fi fost savarsita in executarea unui contract de munca
Nu puteti sanctiona disciplinar salariatii altui angajator, in mod evident.
Mai putin evident este faptul ca nu ii puteti sanctiona disciplinar nici pe cei incadrati cu contract de prestari-servicii, pe cei ce detin contract de munca voluntara sau orice fel de alt contract in afara celui de munca.
- Fapta savarsita trebuie sa aiba caracterul unei abateri disciplinare. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie "o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici".
- Fapta trebuie sa fi fost savarsita cu vinovatie
- Fapta trebuie sa nu fie de fapt o cauza de neraspundere disciplinara: legitima aparare, stare de necesitate, constrangere fizica sau morala, caz fortuit sau forta majora, eroare de fapt, ordin de serviciu nelegal!
- Sa fie necesara aplicarea unei sanctiuni disciplinare. Angajatorul nu este obligat sa sanctioneze toate abaterile disciplinare. Atunci cand este necesar, are dreptul sa dispuna inceperea cercetarii disciplinare, cu aplicarea eventuala a unei sanctiuni adecvate.
Cercetare disciplinara: Angajatul are voie sa fie asistat concomitent si de avocat si de reprezentantul sindicatului?
Abateri disciplinare 2016. Tot ce trebuie sa stii despre raspunderea disciplinara
Abaterile disciplinare si sanctiunile lor in 2016. Ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii. Intrebari des intalnite in practica